Husk baglygterne på din bil i efterårsmørket

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Tre ud af fire bilister har oplevet, at andre bilister ikke havde tændt baglygterne, mens der var mørkt eller nedsat sigtbarhed. Mange har også oplevet, at cyklister har glemt lyset.

Tre ud af fire bilister har oplevet, at andre bilister ikke havde tændt baglygterne, mens der var mørkt eller nedsat sigtbarhed. Kampagne fra Transport- og Boligministeriet, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik vil nu minde bilisterne om at få tændt lyset. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Farlige og ubehagelige situationer ved glemt lys

Vi er på vej ind i et halvår med flere mørke timer i døgnet samt et vejr, der ofte er regnfuldt og måske også tåget. Det får nu Transport- og Boligministeriet, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik til at sætte gang i en kampagne, der skal minde alle bilister om at få tændt bilens lys, hvis de kører i mørke, regnvejr eller diset og tåget vejr.

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at alt for mange bilister glemmer det. I marts spurgte Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik 1.757 bilister, om de inden for de seneste tre måneder har oplevet biler med slukkede baglygter, når det var mørkt eller sigtbarheden var nedsat.

Det siger 74 procent af bilisterne ja til. Heraf siger 17 procent, at der opstod en kritisk situation, hvor de for eksempel måtte bremse eller kom ud i rabatten, fordi en anden bil ikke havde lys i baglygterne.

»Det skaber mange farlige og ubehagelige situationer på vejene, når vi møder bilister, der har glemt at tænde baglygterne på bilen,« siger transportminister Benny Engelbrecht (S) og fortsætter:

»Det er ikke alle biler, der er indrettet, så baglygterne tænder automatisk, men det er lovpligtigt at have lys både foran og bag på bilen, når sigtbarheden er dårlig. Derfor denne særlige appel til føreren om selv at sørge for at have tændt baglygterne. Det vil gøre det mere sikkert for os alle at rulle på vejene i de mørke måneder.«

Alle skal huske for- og baglygter – også cyklisterne

Kampagnen “Husk baglygterne” minder bilisterne om, hvornår de skal tænde lyset, og hvordan de kan være sikre på, at der er korrekt lys foran og bagpå bilen.

»Det er vigtigt, at den enkelte bilist kender sin bil og ved, om baglygterne tænder automatisk på bilen, eller om man selv skal tænde dem manuelt. Hvis du vil være helt sikker på, at der er lys i baglygterne, så tænd for nærlyset,« siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Det er dog ikke kun bilisterne, der skal huske at tænde lyset. Det samme gælder cyklisterne, som kan være svære at se for andre trafikanter, hvis cyklisterne ikke har lys på cyklen, når det er mørkt.

36 procent af bilisterne siger, at de inden for de seneste tre måneder meget ofte eller ofte har oplevet, at der var cyklister i trafikken, som var svære at se på grund af manglende eller utilstrækkeligt lys på cyklen.

»Det er vigtigt, at både biler og cyklister har lys på. Det er den enkeltes ansvar at tjekke sine lygter, så man ikke risikerer at blive overset af andre og ende i en ulykke, der kan få alvorlige konsekvenser,« siger Mogens Kjærgaard Møller.

Gode råd om lys på bilen:

  • Der skal være lys foran på bilen hele døgnet.
  • Baglygterne skal være tændt fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, for eksempel når det regner, sner eller er tåget.
  • Hvis du er i tvivl om, hvorvidt baglygterne tænder automatisk, kan du starte bilen og derefter gå ud og kigge på baglygterne. Er de ikke tændt, og er det lygtetændingstid, skal du manuelt tænde nærlyset på bilen. Så er der lys både foran og bag på bilen.

Gode råd om lys på cyklen:

  • Du skal have lys på cyklen fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, for eksempel når det regner, sner eller er tåget.
  • Cykellygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og også være synlige fra siden.
  • Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt. Baglygten rødt. Hvide, blålige og røde lygter må gerne blinke – med mindst 120 blink i minuttet. Gule forlygter skal lyse konstant.
  • Tjek jævnligt lygterne og skift batteriet, når lyset begynder at blive svagt.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.