Hjerteløberordningen bliver landsdækkende

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Region Sjælland bliver en del af Hjerteløberordningen, som fremover dækker hele landet. Der er allerede 7.760 hjerteløbere i Region Sjælland. Du kan også blive hjerteløber.

Når en person falder om med hjertestop, falder chancen for overlevelse med 10 procent for hvert minut, der går, indtil den livreddende førstehjælp sættes i gang. Alle, der træder til ved hjertestop, kan derfor gøre en vigtig forskel.

Fra i dag, fredag den 1. maj, bliver TrygFondens Hjerteløberordning landsdækkende. Det skriver TrygFonden i en pressemeddelelse.

Hjerteløbere udgør en vigtig forskel mellem liv og død

Som hjerteløber kan man udgøre en vigtig forskel mellem liv og død, når en person falder om med hjertestop uden for hospital. For hvert sekund der går, indtil nogen påbegynder genoplivning, falder chancen for at overleve.

TrygFondens Hjerteløberordning, der organiserer frivillige, som melder sig til at yde hjertelungeredning og bringe hjertestartere ud, når der er hjertestop i nærheden, fokuserer derfor på at minimere tiden, fra hjertestoppet indtræffer, til hjælpen når frem.

Alarmcentralen tilkalder de to nærmeste hjerteløbere

Hjerteløberordningen blev lanceret i Region Hovedstaden i september 2017. Året efter gik Region Midtjylland med i projektet, og i februar i år gik ordningen også i luften i Region Nordjylland.

I dag bliver Region Syddanmark og Region Sjælland også en del af Hjerteløberordningen, som dermed fremover vil dække hele landet.

»Det er meget glædeligt, at Hjerteløberordningen nu bliver landsdækkende. Danskerne har allerede taget virkelig godt imod ordningen og har tydeligt vist, at de er klar til at træde til for hinanden, når der er behov for det,« siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, og fortsætter:

»I og med at ordningen nu bliver landsdækkende, betyder det, at vi kan sende hjerteløbere ud til hjertestop i hele Danmark.«

Der er 7.760 hjerteløbere i Region Sjælland. Det svarer til 923 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere.

Når 1-1-2 får et opkald om hjertestop, bliver de nærmeste hjerteløbere alarmeret på deres telefon via appen TrygFonden Hjerteløber.

Af de løbere, der accepterer missionen, bliver nogle sendt direkte til hjertestoppet for at påbegynde hjertelungeredning, mens andre guides til at hente nærmeste hjertestarter.

Global førerposition inden for genoplivningsområdet

Danmark har gennem de seneste knap 20 år indtaget en global førerposition med sin meget positive udvikling på genoplivningsområdet.

Siden 2001 er det blandt andet lykkedes at firedoble både overlevelsen efter hjertestop uden for hospital (fra 3,9 procent i 2001 til 16 procent i 2018) og antallet af vidner og førstehjælpere, der træder til med hjertelungeredning før ambulancens ankomst (fra 19 procent i 2001 til 77 procent i 2018).

Hvis en person med hjertestop først får hjælp, når ambulancen ankommer, er der 11 procent chance for at overleve. Yder en lægmand, herunder en hjerteløber, livreddende førstehjælp, inden ambulancen ankommer, stiger overlevelseschancen til 16 procent. Hvis der også stødes med en hjertestarter inden ambulancens ankomst, kan op mod 50 procent overleve.

Med Hjerteløberordningen, der nu bliver landsdækkende, skiller Danmark sig endnu engang positivt ud fra resten af verden.

»I løbet af de seneste knap 20 år er vi blevet en nation af førstehjælpere, der bliver kigget til fra hele verden. Vi var det første land i verden med et landsdækkende hjertestarternetværk, og nu viser vi også vejen i inddragelsen af frivillige hjerteløbere med henblik på, at flere skal overleve hjertestop uden for hospital,« siger Grethe Thomas og fortsætter:

»I dag er vi over 82.000 hjerteløbere. At så mange danskere allerede har meldt sig som hjerteløbere og dermed engagerer sig i indsatsen for at redde liv og træde til for hinanden, er utroligt glædeligt og rørende. Vi tror på, at jo flere hjerteløbere vi er, desto større er chancen for, at en person med pludseligt hjertestop hurtigt kan få den altafgørende hjælp.«

»På den måde er hjerteløberne et godt supplement til vores eksisterende akutberedskab i Danmark. Alle kan gøre en forskel, og vi håber, at endnu flere har lyst til at blive en del af Hjerteløberordningen,« tilføjer Grethe Thomas.

Siden Hjerteløberordningen gik i luften i september 2017, har de sundhedsfaglige medarbejdere på regionernes vagtcentraler aktiveret hjerteløbere som supplement til det professionelle beredskab ved 3.000 formodede hjertestop.

Corona-situationens indflydelse på Hjerteløberordningen

Situationen omkring coronavirus har også indflydelse på danskernes frivillige indsats som hjerteløbere. TrygFonden opfordrer alle hjerteløbere til at passe på sig selv, når de takker ja til en mission.

Det gælder blandt andet, at man ikke giver mund-til-mund, men kun hjertemassage, og at man eventuelt bruger engangshandsker eller spritter sine hænder af før og efter missionen.

Tilmeld dig som hjerteløber på: hjertestarter.dk.

Øverst: Pressefoto. (Foto: TrygFonden). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.