Gulerødder forebygger muligvis kræft

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Forskere har tidligere påvist, at bestemte stoffer i gulerødder kan forebygge og hæmme udviklingen af forstadier til kræft i tyk- og endetarmen. Ny forskning peger på, at guleroden virker anti-inflammatorisk og dermed hæmmer udviklingen af kræft.

Forskere fra Syddansk Universitet og Svendborg Sygehus har fundet en mulig kobling mellem rodfrugterne og tarmkræft. Det skriver universitet i en pressemeddelelse.

Gulerødder og andre grøntsager nedsætter risiko for kræft

Det er velkendt, at mennesker, som spiser mange grøntsager, herunder gulerødder, har en nedsat risiko for at få kræft, oplyser Syddansk Universitet (SDU).

Forskere fra Kirurgisk Forskningsenhed på Svendborg Sygehus og SDU har tidligere vist, at det er gulerodens indhold af to bestemte stoffer (falcarinol og falcarindiol), der kan forebygge og hæmme udviklingen af forstadier til kræft i tyk- og endetarm hos forsøgsdyr, og at denne effekt øges med stigende dosis af stofferne.

Nye studier peger på, at disse stoffer virker anti-inflammatoriske, og at dette er den primære årsag til, at de hæmmer udviklingen af tarmkræft.

Stofferne hæmmer inflammation og er derfor kræfthæmmende

Forskningen er udført i et samarbejde mellem SDU, Svendborg Sygehus og Aalborg Universitet, og de nye resultater er et stor skridt på vejen til at forstå, hvordan og hvorfor noget så simpelt som at spise gulerødder kan have en afgørende effekt på forebyggelse af kræft.

Resultaterne fra det nye studie foretaget på rotter viser, at mængden har stor betydning for den kræfthæmmende effekt af falcarinol og falcarindiol.

»Det nye er, at det tyder på, stoffernes evne til at hæmme inflammation netop er det, der gør dem kræfthæmmende,« fortæller Morten Kobæk Larsen, der er lektor i Kirurgisk Forskningsenhed.

Et af de første trin i udviklingen af kræft er inflammation, det vil sige betændelse. Inflammation er kendt for at være en af de største risikofaktorer for udvikling af kræft.

Gulerødder har ikke samme bivirkninger som Aspirin

Forskerne har i det nye studie testet nogle af de mest kendte biomarkører, der kontrollerer inflammation i tarmen. Medicin som Aspirin har i mange studier vist sig at have en forebyggende effekt på udvikling af blandt andet tarmkræft, idet det hæmmer inflammation via nogle af disse biomarkører (COX-1 og COX-2).

»Ulempen ved Aspirin er de mulige bivirkninger, blandt andet mavesår ved brug i længere tid, da denne medicin hæmmer både COX-1 og COX-2, hvor COX-1 er ansvarlig for dannelse af det beskyttende slimlag i mavetarmsystemet.

»Disse bivirkninger finder vi ikke ved indtag af gulerødder, idet disse stoffer kun hæmmer COX-2 og ikke COX-1. Desuden hæmmer gulerødderne også flere andre signalstoffer, som påvirker udvikling af tarmkræft. Så der er en yderligere bonus,« forklarer Morten Kobæk-Larsen.

De nye resultater bekræfter ikke alene tidligere undersøgelser omkring den forebyggende og hæmmende effekt af stoffer fra gulerødder på udviklingen af kræft, men også årsagen, der primært skyldes deres evne til at hæmme inflammation.

Mere fokus på forebyggelse og ikke kun på helbredelse

Morten Kobæk-Larsen forudser, at de nye resultater vil betyde, at der kommer mere fokus på forebyggelse af kræft og ikke kun på helbredelse og lindring af kræft. Han håber at kunne skaffe midler til at forsætte disse lovende forsøg i kliniske forsøg på mennesker.

»Hvis sådanne kliniske studier også viser en effekt, vil det være oplagt at udvikle nye fødevareprodukter eller kosttilskud, der optimerer den forebyggende effekt,« uddyber professor Lars Porskjær Christensen fra AAU og fortsætter:

»Og måske endda se på, hvordan man yderligere kan optimere effekten ved at modificere strukturen af falcarinol og falcarindiol med henblik på at udvikle et egentligt lægemiddel.«

Øverst: Genrefoto. (Foto: Klimkin / Pixabay). PM/rk.

I samarbejde med
Zand.News

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.