Forældre skal ikke servere alkohol til børn

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Forældre tager ansvar for deres børns alkoholvaner, men nogle tror, at det er en god ide at købe og servere alkohol til børn.

Danmark er det land i Europa, hvor unge oftest drikker sig fulde. Forældre spiller en afgørende rolle, hvis den udvikling skal vendes, og heldigvis viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, at forældre i høj grad tager ansvaret på sig. Men det kan være svært for mor og far at finde hoved og hale i de gode alkoholråd.

Bedst at lave aftaler med barnet om alkoholforbrug

Fædre og mødre vil deres børn det bedste, og når det kommer til alkohol, siger 74 procent af forældre til 13-15-årige, at de gør noget for at få deres barn til at drikke mindre eller slet ikke at drikke alkohol. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne “Fuld af liv”.

Ifølge rapporten angiver forældrene især, at de taler med deres barn om alkohol og laver aftaler. Men de forsøger også at være gode rollemodeller ved selv at begrænse deres alkoholforbrug.

At forældrene tager det vigtige ansvar på sig, er godt og vigtigt, mener Peter Dalum, der er projektchef i “Fuld af liv”-kampagnen.

»Det bedste, man kan gøre som forælder, er at tage stilling til sit barns alkoholforbrug, tale med barnet om alkohol og lave aftaler. På den måde kan man både udskyde alkoholdebuten og få sit barn til at drikke mindre,« siger Peter Dalum.

“Fuld af liv”-kampagnen fraråder køb af alkohol til børn

Det er dog ikke alle tiltag, der er lige gode, når man som forælder forsøger at få sin teenager til at drikke mindre. Rapporten viser, at 52 procent af forældrene til de 13-15-årige, som er begyndt at drikke alkohol, selv har købt drikkevarer med procenter i til deres børn.

Selvom det gøres i den bedste mening, fraråder “Fuld af liv”-kampagnen, at man køber alkohol til sit barn, når han/hun ikke er gammel nok til at købe det selv.

»Undersøgelser viser, at tilgængelighed har betydning for, hvor meget alkohol, unge drikker. Derfor bør man ikke som forælder gøre det nemt for sit barn at få fat i alkohol,« siger Jette Jul Bruun, der er programchef i TrygFonden.

Hun opfordrer til, at forældre besøger kampagnen “Dit barn – din alkoholdning” på www.fuldafliv.dk, hvor forældre gennem quizzer og spil kan blive klogere på, hvordan man håndterer sit barns alkoholvaner. Her er forskellige materialer, afhængigt af, om dit barn er over eller under 16 år.

Rapporten kortlægger forældre til 13-17-årige børns holdninger til unges alkoholvaner samt belyser forældres viden, holdning og eventuelle bekymringer relateret til unges og deres eget barns alkoholforbrug. Rapporten bygger på data fra en webbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 1.500 forældre med mindst ét barn i alderen 13-17 år.

Læs rapporten på: cancer.dk.

Fakta om unge og alkohol samt tidlig alkoholdebut

  • Unge, der i teenageårene har et stort forbrug af alkohol, har en større risiko for senere i livet at drikke mere end andre voksne.
  • En tidlig alkoholdebut er forbundet med en øget risiko for alkoholafhængighed og dermed alkoholrelaterede sygdomme senere i livet.
  • Unge, som har aftaler med deres forældre om deres alkoholforbrug, er mindre tilbøjelige til at drikke meget sammenlignet med unge, som ikke har aftaler om alkohol.
  • Jo nemmere det er for unge at få fat i alkohol, desto større sandsynlighed er der for at unge drikker meget.
  • Hvis man sammenligner unge i Danmark med resten af Norden, kan man se, at vi skiller os uheldigt ud. I Danmark har 92 procent af de 15-16-årige prøvet at drikke alkohol, mens det tilsvarende tal er 57 procent i Norge og 65 procent i Sverige.

Øverst: Genrefoto: (Foto: Pexels / Pixabay). RK.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.