Færre nye iværksættere i Slagelse

Artiklen er opdateret for 10 måneder siden.

Slagelse.News – Antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder faldt på landsplan i første halvår med syv procent sammenlignet med samme periode sidste. I Slagelse Kommune faldt antallet med seks procent.

Antallet af nye enkeltmandsvirksomheder faldt med seks procent i Slagelse Kommune i årets første seks måneder – på landsplan var nedgangen på syv procent. Dermed fortsætter den nedadgående udvikling fra sidste år – og det er skidt for Danmark som iværksætterland. Det skriver Visma Dinero i en pressemeddelelse.

Kort maskingenereret resume af AI/kunstig intelligens: Antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder i Danmark faldt med syv procent i første halvår 2023 sammenlignet med samme periode i 2022. I Slagelse Kommune var nedgangen seks procent. Dette er en fortsættelse af den nedadgående udvikling fra sidste år og er bekymrende for Danmark som iværksætterland. Ifølge Martin Buch Thorborg, direktør i Dinero, er det skidt for landet, da man både har brug for iværksættere, der kan skabe fremtidens vækstmotorer, og for dem, der leverer dagligdagens service. Flere andre kommuner oplevede også et fald i antallet af nye enkeltmandsvirksomheder, mens nogle få havde en stigning i denne periode. Vestjylland var den eneste landsdel med en stigning i antallet af nye enkeltmandsvirksomheder. Totalt blev der stiftet 10.406 enkeltmandsvirksomheder i Danmark i første halvår 2023, hvilket er det laveste niveau i fem år.

Skidt første halvår for dansk iværksætteri

Antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder faldt på landsplan i første halvår med syv procent sammenlignet med samme periode sidste år – fra 11.185 til 10.406. Dermed er antallet det laveste i fem år. I Slagelse Kommune faldt antallet med seks procent.

»Håndbremsen er for alvor trukket i dansk iværksætteri. Sidste år faldt antallet af nye virksomheder dramatisk, sandsynligvis som et resultat af inflation, høje renter, økonomisk usikkerhed, krig i Europa og usikkerhed med internationale forsyningskæder. Den udvikling er desværre fortsat ind i 2023,« siger Martin Buch Thorborg, der er direktør i Dinero.

Det røde advarselsflag er hejst

Skal man sige noget positivt om faldet i nye enkeltmandsvirksomheder i første halvår, så er det væsentligt lavere end udviklingen fra 2021 til 2022. Faldet er altså tilsyneladende aftagende. Alligevel hejser Martin Buch Thorborg det røde advarselsflag:

»Det er skidt for Danmark, når antallet af nye virksomheder falder. For på den ene side har vi brug for iværksættere, som formår at tænke anderledes tanker og gå helt nye veje, og som kan skabe fremtidens danske vækstmotorer og sætte Danmark på verdenskortet,« siger han og fortsætter:

»Og så har vi brug for ”hverdagens” iværksættere. Dem, der sørger for, at vores dagligdag fungerer gnidningsfrit. Frisøren, håndværkeren og den lille butik i den by, man bor i. Dem, der leverer en service, vi alle har brug for. Vi har altså alle brug for nye iværksættere, der kan skabe værdi på den ene eller anden måde.«

Der er et fald i hele 61 kommuner

Det største fald i antallet af enkeltmandsvirksomheder er sket i Samsø Kommune. Her blev stiftet 62 procent færre enkeltmandsvirksomheder i første halvår sammenlignet med samme periode sidste år. Samsø efterfølges af to andre ø-kommuner, nemlig Ærø (fald på 53 procent) og Langeland (fald på 52 procent). I alt 61 kommuner oplevede et fald i nye enkeltmandsvirksomheder i første halvår.

I 32 kommuner steg antallet af nye enkeltmandsvirksomheder i årets første seks måneder. Den største stigning kom i Dragør Kommune, som blev efterfulgt af Vallensbæk Kommune og Aabenraa Kommune.

Vestjylland blev den eneste af 11 landsdele, som oplevede en stigning i antallet af nye enkeltmandsvirksomheder i første halvår. Det største fald kom i Nordjylland (17 procent) efterfulgt af Fyn (15 procent) og Østsjælland (11 procent).

I første halvår 2023 blev stiftet 10.406 enkeltmandsvirksomheder i Danmark. Det svarer til et fald på syv procent i forhold til første halvår 2022 (11.185).

Øverst: Martin Thorborg. (Foto: Thomas Vilhelm / Dinero). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.