Får din baby metalsplinter i øjnene?

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Selvom problemet er kendt, så er der stadig tilfælde, hvor børn får metalsplinter i øjnene fra ophæng på babygynger. Flere end 40 børn er blevet opereret.

Store babyøjne med varme metalsplinter i hornhinden. Et scenarie alle forældre ønsker at undgå.

Men det er risikoen, når den lille guldklump ligger på ryggen i sansegyngen, slyngevuggen eller fuglereden og kigger op i metalophænget i loftet. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er en alvorlig ting – og det gør ondt

Selvom problemet er kendt, så er der desværre stadig tilfælde, hvor børn får metalsplinter i øjnene fra ophæng på babygynger. Flere end 40 børn er blevet opereret, og hvert år kommer nye tilfælde til.

»Det er potentielt en synstruende tilstand. Så det er en alvorlig ting – og det gør ondt. Det gør rigtig, rigtig ondt på børnene, og man kan være længe om at finde ud af, hvorfor de ikke trives,« forklarer børneøjenlæge Regitze Bangsgaard fra Rigshospitalet.

Regitze Bangsgaard har opereret en række af de ramte babyer. En af dem er Gry fra Buresø.

Gry skulle igennem et langt forløb for at finde ud af, hvad der var galt, fortæller hendes mor Katja Franch Toftdahl Olesen.

»Hele hendes udvikling gik i stå. Hun sov ikke om natten, holdt hovedet skævt og lukkede det ene øje halvt. Hun var til undersøgelser og på hospitalet i et halvt år, og de havde mistanke om en hjernesvulst,« fortæller Grys mor.

Trods de mange operationer, så kan der ikke sættes lighedstegn mellem brugen af babygynger og metalsplinter i øjnene. Men historikken viser en tydelig sammenhæng.

»Ophænget er problemet, ikke selve gyngen. For når metal gnider mod metal, så bliver det varmt og kan, afhængig af belægning, afgive metalsplinter. Derfor er babyer mere udsat, fordi de ligger på ryggen i sansegynger, slyngevugger, fuglereder og andre babygynger, hvor ophænget er centreret lige over deres øjne,« forklarer Christian Thorhauge, der er vicedirektør og fungerende produktchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Der kommer stadig nye tilfælde hvert år

Landets øjenlæger blev opmærksomme på problemet allerede i 2012, hvorefter de begyndte at registrere det systematisk. Men trods flere tiltag, så kommer der stadig nye tilfælde hvert år.

»Det er vigtigt, at folk er opmærksomme på det – og sikrer sig, at det ikke kan ske,« siger børneøjenlæge Regitze Bangsgaard.

Det bedste er at følge de fem råd på www.sik.dk/metalsplinter, hvor du også kan se video med børneøjenlægen, der forklarer hvorfor og hvordan det sker. Du kan også møde to familier, der fortæller om deres oplevelser og meget forskellige hospitalsforløb.

Samtidig sætter Sikkerhedsstyrelsen fokus på problemet i en kampagne målrettet forbruger, branche og sundhedspersonale. Blandt andet på Facebook og ved at udveksle erfaringer og risici med andre kontrolmyndigheder i EU.

På den baggrund vurderer Sikkerhedsstyrelsen, om der skal sættes gang i en ren dansk eller en fælles, europæisk indsats.

»Som opfølgning på kampagnen ser vi samtidig på, hvordan vi, i samarbejde med branchen og forhandlerne, kan forbedre de sikkerhedsanvisninger der følger med produktet. For én metalsplint i et babyøje er én for meget,« slutter vicedirektør Christian Thorhauge fra Sikkerhedsstyrelsen.

Øverst: Genrefoto. (Foto: NelliSyr / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.