Er du rollemodel for din trafikteenager?

Artiklen er opdateret for 8 måneder siden.

Zand.News – Risikoen for at blive dræbt eller komme alvorligt til skade stiger markant, jo ældre teenagerne bliver, men det er ikke altid, at forældrene er rollemodeller.

Teenagere er særligt udsatte i trafikken. Som forælder spiller du stadig en vigtig rolle, også selvom det måske ikke altid føles sådan. Din egen adfærd har nemlig betydning for dit barns trafiksikkerhed. Derfor kommer Rådet for Sikker Trafik med en opfordring til forældre i ny kampagnefilm. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Kort maskingenereret resume af AI/kunstig intelligens: Risikoen for alvorlige ulykker stiger for teenagere i trafikken. Rådet for Sikker Trafik opfordrer forældre til at være rollemodeller. Teenagere lytter stadig til deres forældre, og over halvdelen af cyklende teenagere tænker over trafikregler pga. forældres krav. Forældres egen adfærd påvirker også teenagere; 41% siger, at forældrenes handlinger får dem til at tænke over reglerne. Derfor opfordres forældre til at følge trafikreglerne og give det gode eksempel. Trafikulykker udgør stor risiko for teenagere, og forældre bør fastholde deres rolle i at opretholde sikker adfærd i trafikken.

Afgørende at forældrene selv overholder reglerne

Risikoen for at blive dræbt eller komme alvorligt til skade stiger markant, jo ældre teenagerne bliver. Derfor er Rådet for Sikker Trafik på banen med en ny kampagnefilm, men den retter sig ikke mod teenagerne direkte, men henvender sig derimod til forældrene.

For selvom det kan virke, som om der ikke altid er kontakt til en teenagers hjerne, lytter de fleste stadig til deres forældre. Over halvdelen af de cyklende teenagere i alderen 13 til 16 år svarer nemlig, at krav fra forældrene får dem til at tænke over at overholde reglerne i trafikken. Det viser en undersøgelse udført af Wilke for Rådet for Sikker Trafik fra 2022.

Men hvad forældrene selv gør i trafikken, har også betydning for teenagerne. 41 procent af de 13-16-årige cyklister svarer nemlig, at forældrenes handlinger i trafikken får dem til at tænke over at overholde reglerne. Derfor er det afgørende, at forældrene selv overholder de trafikregler, som de stiller op for de unge.

Derfor kommer Rådet for Sikker Trafik i en ny kampagnefilm med en klar opfordring til forældrene: husk, at du også selv skal lade mobilen ligge, tage hjelmen på og køre efter reglerne, hvis du gerne vil have din teenager til at gøre det samme.

»Det er vigtigt, at din teenager kan se, at du som forælder har den samme trafiksikre adfærd, som du forventer, at dit barn har. Som forældre giver vi både vores gode og dårlige vaner videre til vores børn, og derfor er opfordringen helt klart selv at sætte det gode eksempel,« siger Sally Elvekjær Urquizu fra Rådet for Sikker Trafik.

Trafik konkurrerer med fester og sociale medier

Mange forældre vil utvivlsomt kunne nikke genkendende til bekymringer om for eksempel alkohol, trivsel og sociale medier, som er vigtige emner at tale med teenagerne om. Samtaler om trafiksikkerhed kan derfor ryge langt ned på listen, men problemet er, at trafikulykker ligger i top, når man ser på unges risiko for at blive dræbt eller komme alvorligt til skade.

Udfordringen med teenagerne er, at deres adfærd bliver mere og mere risikofyldt, jo ældre de bliver. For eksempel svarer 36 procent af de 13-årige cyklister, at de en eller flere gange indenfor de sidste to måneder har skrevet eller søgt på mobilen, mens de cyklede i trafikken. Det tal stiger til 60 procent for de 16-årige.

I samme undersøgelse svarer 49 procent af de 13-årige cyklister, at de inden for det seneste år har lavet aftaler eller talt med deres forældre om ikke at bruge mobilen under cykling. For de 16-årige er tallet 35 procent.

»Forældre kan undervurdere deres indflydelse og rolle i forhold til deres teenagebørn, men det bør man ikke gøre. Det er derimod vigtigt, at man som forælder fastholder sin rolle som den, der ved bedst og holder fast i aftalerne om, hvordan man færdes i trafikken,« siger Sally Elvekjær Urquizu.

Øverst: Rådet for Sikker Trafik. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.