Droner skal genrejse dansk ølproduktion

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Nu vil blandt andet Syddansk Universitet benytte droner med nye robotværktøjer til at genrejse dansk ølproduktion.

Projektet “Humledrone” arbejder på at automatisere dyrkning af humle til øl. En stor del af arbejdet foregår i dag manuelt i adskillige meters højde.

Droneteknologi automatiserer dansk humleproduktion

Humle er uundværligt i bryggeprocessen af øl, men der er et stort, manuelt arbejde forbundet med at opbinde og høste rankevis af den slyngende urt. Humlen dyrkes på marker, hvor urten slynger sig på snore i op til seks meters højde.

Nu skal det danske droneprojekt “Humledrone” undersøge, hvordan droneteknologi kan hjælpe med at automatisere en dansk udviklet humleproduktion.

»I projektet skal vi sammen med de andre partnere demonstrere, hvordan droner med nye typer af robotværktøjer kan anvendes i humleproduktionen inden for avlspleje og høst,« siger Troels Oliver Vilms Pedersen, der er programchef hos Teknologisk Institut.

Humlerankerne gror seks til otte meter op ad wirer

Formålet med projektet er at finde frem til den nødvendige drone- og robotteknologi, som på længere sigt kan være med til at genrejse den danske produktion af de aromagivende klatreplanter hos det enkelte bryggeri og automatisere arbejdsprocesser i hele den globale humleproduktion.

Dyrket humle gror i adskillige meters højde op af snore, som er spændt op på stålwirer. I dag skal markarbejdere kravle op på stiger eller hejses op i lifte for at binde humlerankerne fast.

I “Humledrone” skal man undersøge, om en drone kan overtage det arbejde. Til høsten skal en anden drone klippe planterne i seks til otte meters højde, så de falder ned.

Genrejse en helt ny form for nichebaseret ølproduktion

Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Innovationsnetværket RoboCluster, Syddansk Universitet, Svendborgsund Bryghus, dronefirmaet Lorenz Technology og værktøjsmageren Produktionsteknik.

»Med projektet ser vi muligheder for nye, dronebaserede automatiseringsløsninger, som vil kunne være rentable for humleproducenter. De nye teknologier har potentiale til at genetablere en helt ny form for nichebaseret ølproduktion i Danmark og andre steder, hvor små bryggerier producerer øl med egne råvarer,« siger Christina E. Wanscher fra Innovationsnetværket RoboCluster, som har bevilget projektet.


Foto: Teknologisk Institut.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.