Digitale krænkelser koster – ny kampagne for unge

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News ─ »Det kan have meget store personlige konsekvenser at være udsat for digitale sexkrænkelser. Derfor skal man også vide, at politiet tager disse sager meget alvorligt, og at det er strafbart at begå den her type overgreb,« siger justitsministeren.

“Digitale krænkelser koster” – det er titlen på en kampagne, som skal få unge til at forstå, at krænkelser på sociale medier kan være ulovligt. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Man risikerer at overtræde reglerne i straffeloven

Ligestillingsminister Mogens Jensen lancerede kampagnen “Digitale krænkelser koster” i dag.

Kampagnen skal gøre det klart for unge, hvad der er ulovligt at foretage sig på nettet, og hvornår man rent faktisk risikerer at overtræde reglerne i straffeloven.

Kampagnen skal samtidig bakke op om de mange unge, der siger fra og ikke deler krænkende materiale.

»Jeg vil gerne have endnu flere unge til at sige fra, når de møder digitale krænkelser, og når deres venner og bekendte udsættes for digitale overgreb. Heldigvis har langt de fleste unge ikke strafbare digitale krænkelser inde på livet i hverdagen,« siger ligestillingsminister Mogens Jensen (S) og fortsætter:

»Men hvis de møder det, skal de kende reglerne i straffeloven og vide, hvad der er ulovligt. Og de skal vide, at de ikke er alene, når de siger fra over for krænkelser. Det handler både om at kende reglerne og om digital dannelse. Derfor vil jeg med kampagnen også gerne hylde det store flertal – som ikke kunne finde på at dele krænkende materiale. Det fællesskab skal vi gerne have alle til at blive en del af.«

Også justitsminister Nick Hækkerup (S) understreger vigtigheden af, at viden om konsekvenserne ved digitale sexkrænkelser når ud til de unge.

»Det kan have meget store personlige konsekvenser at være udsat for digitale sexkrænkelser. Derfor skal man også vide, at politiet tager disse sager meget alvorligt, og at det er strafbart at begå den her type overgreb,« siger justitsministeren.

Anthon blev dømt for at dele en krænkende video

Kampagnen viser konsekvenserne for både den krænkede og krænkeren, når det moralske kompas svigter, og lovgivningen overtrædes. Kampagnen indeholder tre korte film, hvor den første er med musikeren Anthon fra Citybois, der sidste år blev dømt for at dele en krænkende video på sociale medier.

Artiklen fortsætter under videoen.

Musikeren stiller op med sin fortælling og refleksion efter dommen med håbet om, at han ved at stille op, kan påvirke unge til at stoppe med at krænke andre.

De andre film er med en ung kvinde, som har oplevet at få delt en krænkende video på nettet, og en ung mand, der er engageret i at få stoppet krænkelser på nettet, og hvordan unge kan sige fra.

Øverst: Anthon Edwards Knudtzon fra Citybois advarer andre unge mod at begå samme fejl som ham. (Foto: Skærmbillede fra YouTube / Digitale Krænkelser Koster). Note/red.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.