Cyklisterne er sundere, end ministeren troede

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Zand.News – Nye beregningerne viser, at det er sundere at cykle, end hidtidige beregninger har vist. En forbedring af sundheden gavner både den enkelte borger og hele samfundet.

Nye beregningerne viser, at sundhedsgevinsten ved cykling er højere end de hidtidige beregninger har vist.

Sundhedsgevinsten er højere både for den enkelte cyklist og for samfundet som helhed. Det skriver Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Cyklister har mindre risiko for at få sukkersyge

Tramp i pedalerne og vind i håret på cykelstien forbedrer cyklisters muligheder for at undgå eksempelvis livstilssygdomme.

Det er ikke nogen hemmelighed, at motion er godt for vores sundhed, men nye beregningerne viser, at det er endnu sundere at cykle, end de hidtidige beregninger har vist.

»Sundhedsgevinsten for samfundet af flere tramp i pedalerne er mere end dobbelt så stor, som vi hidtil har regnet med. Det er en vigtig faktor at have med i de videre forhandlinger om fremtidens grønne mobilitet, og der er ikke tvivl om, at cyklerne vil være en del af forhandlingerne,« siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Fysisk aktive mennesker har mindre risiko for at få eksempelvis type 2-diabetes (sukkersyge). Risikoen for at blive ramt af type 2-diabetes er 45 procent højere for inaktive mennesker, end hvis man er tilstrækkelig fysisk aktiv.

Fordelagtig for både borgerne og samfundet

Årligt er omkostningerne ved tabt produktion alene for type 2-diabetes cirka 1,3 milliarder kroner, og behandlingsomkostningerne til patienter med type 2-diabetes udgør ligeledes årligt cirka 1,5 milliarder kroner.

En forbedring af sundheden vil derfor ikke alene gavne den enkelte, som har en mindre risiko for at blive syg, men samfundet som helhed bliver også rigere.

Elcykler er ikke inkluderet i de hidtidige beregninger og kan derfor ikke sammenlignes. Overordnet giver elcykler en mindre gevinst for samfundet end almindelige cykler. Det skyldes en mindre sundhedsgevinst og større uheldsrisiko pr. kørt kilometer end med almindelig cykel.

I forbindelse med de nye beregninger af sundhedsgevinsten ved cykling er der for første gang lavet tilsvarende beregninger på elcykler.

Sundhedsgevinsten er mindre, men stadig ganske betydelig, selvom der er lidt medvind i pedalerne. Det kan på den anden side også give mod på at bruge cyklen på lidt længere afstande.

»Selvom der er en motor, der giver et par ekstra kilometer i timen, så har en tur på en elcykel stadig stor effekt både for den enkeltes sundhed og for hele samfundet. Beregningerne af sundhedsgevinsten ved cyklisme taler for vigtigheden af at sikre gode forhold for cyklisterne, både dem med og uden elmotor,« siger Benny Engelbrecht.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Deagreez / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.