Blå blok fik flest stemmer ved skolevalget

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Eleverne i landets 8., 9. og 10. klasse har talt. Danmark er blåt. Dog er Socialdemokratiet er landets største parti – også i Region Sjælland, men ikke i Slagelse Kommune.

Efter tre ugers Skolevalg kulminerede det hele torsdag aften med en stor valgfest på Christiansborg, hvor valgresultaterne fra landets regioner tikkede ind i Landstingssalen til store jubelbrøl fra ungdomspolitikkerne.

I løbet af dagen havde 63.463 elever fra 8., 9. og 10. klasser landet over været forbi stemmeboksen for at sætte deres kryds ved det parti, som de er mest enige med. Det skriver Folketinget i en pressemeddelelse.

Venstre og blå blok vandt i Slagelse Kommune

På landsplan fik blå blok samlet set 51,2 procent af procent af stemmerne mod 48,8 procent til rød blok.

Socialdemokratiet vandt Skolevalget 2019 med 22,6 procent af stemmerne, Venstre fik 17 procent, og Det Konservative Folkeparti kom ind på en tredjeplads med 13,1 procent.

I Region Sjælland vandt Socialdemokratiet også Skolevalget 2019 med 23,2 procent af stemmerne. Her fik Venstre 15,8 procent, mens Det Konservative Folkeparti kommer ind på en tredjeplads med 13,8 procent.

Men i Slagelse Kommune vandt Venstre med 26 procent af stemmer, mens Socialdemokratiet fik 25,6 procent. Det Konservative Folkeparti fik igen en tredjeplads med sine 12,2 procent. Blå blok fik 58,2 procent, og rød fik 41,8.

Artiklen fortsætter under illustrationen.

Valgresultat i Region Sjælland. (Illustration: Folketinget).

Se det samlede overblik på: www.skolevalg.dk.

Nogle partier bliver fordoblet, mens andre halveres

»Folketingets sammensætning står til at blive ændret totalt, hvis de unge måtte bestemme. Nogle partier bliver mere end fordoblet, mens andre halveres,« siger valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen og fortsætter:

»Dansk Socialdemokratisk Ungdom, der ved de to forrige skolevalg har stået svagt, er nu næsten på samme niveau som moderpartiet. I absolut antal stemmer har blå blok fået flest, men hvis man tager højde for spærregrænsen på to procent, som Nye Borgerlige og Kristendemokraterne netop ikke når op på, får rød blok alligevel flest mandater.«

Tre ugers valgkamp med fokus på den gode debat

Valgaftenen afsluttede en tre uger lang valgkamp, hvor eleverne har valgt mærkesager, lavet kampagner og lært om god debatskik.

Det er ungdomspartierne, der har kæmpet om elevernes stemmer ved mere end 500 debatter på skoler rundt om i landet.

Valgaftenen blev vist på Folketingets tv-kanal, via Folketingets hjemmeside ft.dk samt på Facebook under “Skolevalg 2019” og “Folketinget”. Desuden dækkede DR begivenheden.

Skolevalg 2019 var et tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp. Mere end 80.000 unge 14-17-årige fra 850 skoler fordelt over hele landet deltog. Skolevalg arrangeres af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd. Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet.

Øverst: Valgresultatet i Region Sjælland. (Illustration: Folketinget).

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.