Alt for mange trafikulykker ved vejarbejder

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Zand.News – Uopmærksom øger risikoen for at påkøre de vejarbejdere, der står bag tavlevognene for at udføre akut reparationsarbejde. Vejarbejdere, der er mennesker ligesom alle os andre.

Antallet af ulykker ved vejarbejder er fortsat stigende, og mere end hver anden dag går det galt ved et vejarbejde i Danmark.

Derfor gentager Vejdirektoratet nu budskabet om, at trafikanterne skal stille skarpt, når de kører forbi et vejarbejde. Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Trafikulykker ved vejarbejder er ligefrem stigende

Et splitsekund, hvor fokus slipper vejen, er alt, der skal til, før det ender galt. Og galt går det alt for mange gange, når bilister skal passere vejarbejder i Danmark.

Antallet af trafikulykker ved vejarbejder er således stigende, og i 2019 skete der i alt 318 ulykker ved vejarbejder på de hjemlige veje. Det er en stigning på 80 ulykker på blot to år.

Vejdirektoratet går derfor igen ud med en kraftig opfordring til trafikanterne om at udvise skærpet opmærksomhed, når de kører forbi et vejarbejde. Både for deres egen, deres medtrafikanter og vejarbejdernes sikkerhed.

Det sker med kampagnen “Stil Skarpt – Vejarbejde kræver fokus”, som relanceres flere steder i Danmark i dag.

Baggrunden for kampagnen er, at de seneste år har budt på nogle alvorlige trafikulykker, hvor Falckreddere er kommet til skade ved påkørsler på motorvejene. Samtidig har der været mellem 208 og 318 ulykker ved vejarbejde om året i de seneste fem år.

»De stigende antal ulykker ved vejarbejder tyder desværre på, at for mange trafikanter fortsat er uopmærksomme, når de kører forbi vejarbejder,« siger områdechef Charlotte Vithen fra Vejdirektoratet og fortsætter:

»Det er en farlig tendens, som vi ønsker at rette op på. Når du er uopmærksom, er der nemlig en stor risiko for, at du overser skilte, vognbaneskift, smallere kørebaner og faste genstande tæt på vejbanen. Ligesom du risikerer at påkøre de vejarbejdere, der står bag tavlevognene og udfører akut reparationsarbejde. Vejarbejdere, der er mennesker ligesom alle os andre, og som også har familier at vende hjem til, når dagens arbejde er slut.«

Et langt, sejt træk, før budskabet for alvor får effekt

Vejdirektoratet kørte kampagnen første gang i 2019. Men det betyder dog ikke, at dens budskab allerede er trængt igennem alle steder. Tværtimod.

»Vi ved, at det kræver et langt, sejt træk at ændre folks adfærd, og at budskaber skal gentages mange gange, før de for alvor har effekt,« siger Charlotte Vithen og fortætter:

»Vi har en klar målsætning om at nedbringe antallet af trafikulykker ved vejarbejder, og derfor kører vi nu kampagnen igen.«

Trafikanterne kan møde Stil Skarpt-kampagnen på strækninger med vejarbejde rundt omkring i landet fra på mandag og fire uger frem.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Vejdirektoratet). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.