Alt for mange teenagers bruger mobil på cyklen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Teenager-skoleelever benytter ofte deres mobiltelefon, når de cykler, men det er farligt – og ulovligt. En undersøgelse viser, at det har en effekt, hvis forældrene taler med deres børn.

Seks ud af ti unge bruger deres mobil, mens de cykler. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, som står bag en aktuel kampagne, der med forældrenes hjælp skal gøre teenagernes adfærd i trafikken mere sikker. Det skriver Rådet for Sikker Trafik.

Teenager-skoleelever kommer ofte til skade i trafikken

De 13- til 16-årige er de skolebørn, der oftest kommer til skade i trafikken. Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden særligt fokus på den aldersgruppe, når skolerne begynder igen efter sommerferien.

Med kampagnen “Teenager i trafikken” er ønsket at få flere forældre til at blande sig i deres teenagers adfærd i trafikken. Det har nemlig vist sig, at det har en positiv effekt på de unges adfærd, og at de langt hen ad vejen overholder aftaler med forældrene.

Et oplagt emne, som forældrene kan tale med teenagerne om, er brug af mobiltelefonen i trafikken.

I en undersøgelse, som Wilke har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, svarer 62 procent af de 13-16-årige nemlig, at de inden for de sidste to måneder har brugt mobilen håndholdt mindst en gang, mens de cyklede.

»Uopmærksomhed i trafikken er et stort problem. Når man cykler, er det vigtigt, at man bruger alle sine sanser på at holde øje med trafikken. Man er den svage part og kan komme alvorligt til skade, hvis man er så optaget af sin mobil, at man for eksempel overser en bil eller et rødt lys,« siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelsen viser også, at de unge, som bruger mobilen, mens de cykler, primært bruger den til at svare på beskeder på sms eller sociale medier, søge efter musik, tage foto eller optage video til for eksempel Snapchat eller til at tale i håndholdt mobil.

Det har en effekt at lave en aftale med sin teenager

Hvis det skal lykkes at få flere unge til at droppe mobilen, mens de cykler, så skal forældrene mere på banen. Det har nemlig en effekt, viser undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

I undersøgelsen blandt 876 teenagere i alderen 13 til 16 år, siger en stor del af de unge, at forældrenes indblanding eller historier om ulykker i trafikken er noget af det, der er mest effektivt til at få dem til at ændre de risikable mobilvaner på cyklen.

I undersøgelsen kan man også se, at det blandt de børn og unge, som har klare aftaler med deres forældre om adfærd i trafikken, er mindre acceptabelt at bruge mobil på cyklen. Så meget tyder på, at forældrenes indblanding har en effekt.

»Selv om teenagerne af og til kan virke som om, at de slet ikke hører efter, når vi forældre stiller krav, så virker det,« siger René Højer, programchef i TrygFonden, og fortsætter:

»Når man taler med sit barn om trafik og kræver at barnet selvfølgelig overholder reglerne og for eksempel ikke bruger håndholdt mobil på cyklen, så kan vi se i undersøgelsen, at de unge faktisk hører efter, og at det påvirker deres adfærd.«

Politiet gennemfører kontrol på skolevejene i august

I august måned vil politiet gennemføre kontrol på skolevejene i forbindelse med skolestart. Kontrollens formål er at få bilisterne til at overholde reglerne og vise hensyn til de tusindvis af skolebørn, der nu kommer ud på skolevejene.

Men politiet vil også holde øje med de teenagere, der bryder reglerne og for eksempel bruger den håndholdte mobil, mens de cykler.

Det koster 1.000 kroner i bøde, hvis du:

  • Kører over for rødt
  • Kører mod færdselsretningen
  • Overtræder ubetinget vigepligt
  • Bruger håndholdt mobil.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.