Alle mink i Danmark skal aflives

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – »Vi står over for en af de største sundhedsmæssige kriser, som verden nogensinde har oplevet,« lyder det fra fødevareministeren i forbindelse med, at alle minkbesætninger i Danmark, herunder på Sjælland, skal slås ned.

Regeringen har på baggrund af en ny risikovurdering fra sundhedsmyndighederne besluttet at slå alle danske minkbesætninger ned. Det sker efter fund af ny mutation af virus.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. Det gælder også minkbesætninger på Sjælland.

Den kommende corona-vaccine kan være i fare

Det sker på baggrund af, at Statens Serum Institut ved foreløbige undersøgelser har fundet ny muteret coronavirus i mink, der kan påvirke effekten af en vaccine.

»Vi står over for en af de største sundhedsmæssige kriser, som verden nogensinde har oplevet,« siger fødevareminister Mogens Jensen (S) og fortsætter:

»Regeringen og jeg er smerteligt bevidste omkring, hvad det her betyder for alle de danske minkavlere, der står til at miste deres levebrød og for nogle; deres livsværk. Men det er det rigtige at gøre i en situation, hvor den vaccine, der lige nu er lyset for enden af en meget mørk tunnel, er i fare.«

Et stort virusreservoir med risiko for mutationer

I midten af juni blev de første minkfarme i Nordjylland konstateret smittet med COVID-19, og virusset har siden bredt sig til 207 farme fordelt over Jylland (ved optælling den 4. november 2020).

Statens Serum Institut har tidligere fundet forskellige mutationer af COVID-19 i de danske mink, som ikke påvirkede vacciners effekt, og på anbefaling af veterinær- og sundhedsmyndighederne besluttede regeringen den 1. oktober at slå alle smittede besætninger samt besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer ned.

Statens Serum Institut har nu fundet en ny mutation, som størstedelen af vaccinekandidaterne ikke beskytter optimalt imod, i prøver fra fem minkfarme i Nordjylland og prøver fra 12 personer.
Samtidig udgør minkfarme et stort virusreservoir, der øger risikoen for flere nye virusmutationer.

»Sundhedsmyndighederne vurderer, at minkavlen under den igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden – og for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner. Statens Serum Institut har fundet en mutation, hvor foreløbige undersøgelser tyder på, at mutationen kan påvirke effekten af aktuelle kandidater til en vaccine mod COVID-19,« siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) siger og fortsætter:

»Der er ikke tegn på, at sygdomsforløbet er mere alvorligt for mennesker, der er smittet med varianten. Et stort virusreservoir af mink, øger risikoen for, at der igen opstår nye virusmutationer, som vaccinekandidaterne ikke giver optimal beskyttelse imod. Som situationen ser ud i Nordjylland lige nu, er vi desværre nødt til at se på en række lokale tiltag og restriktioner for at inddæmme smitten blandt borgerne i de berørte kommuner. Vi fortsætter drøftelserne i aften, og vi vil komme med en udmelding i morgen.«

Tempobonus til minkavlere ved hurtig aflivning

Det er afgørende at aflivningen af minkene sker hurtigt. Derfor indfører regeringen nu en ekstra tempo-bonus på 20 kroner pr. mink, hvis minkavleren får tømt sin besætning inden for 10 dage – dog 5 dage for besætninger under 7.500 dyr.

»Regeringen vil appellere til, at branchen og minkavlerne vil støtte op og bidrage til denne indsats, selvom jeg godt forstår, at det for alle avlere vil være en meget tung opgave at skulle aflive alle sine dyr,« siger fødevareminister Mogens Jensen.

Læs også: Risikovurderingen fra Statens Serum Institut coronasmitte.dk.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Georgy Golovin / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.