3.200 lejlighedsvise hælere i Slagelse Kommune

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Zand.News – Almindelige danskere er vilde med at købe hælervarer online såsom tøj, parfume, elektronik og designerlamper – de ved det bare ikke. Der er 3.200 lejlighedsvise hælere alene i Slagelse Kommune.

Det Kriminalpræventive Råd estimerer på baggrund af udbredelsen af hæleri på landsplan, at der er cirka 32.000 lejlighedsvise hælere i Region Sjælland. Det anslåede antal lejlighedsvise hælere i Slagelse Kommune er 3.200.

Danskerne køber årligt stjålne varer for 2 milliarder kroner, og hæleri foregår i stigende grad på nettet. Det viser en ny rapport.

En landsdækkende kampagne fra Bo trygt skal nu gøre op med problemet. Det skriver Bo trygt i en pressemeddelelse.

Hælermarkedet for almindelige mennesker er stort

Danskerne skal se sig bedre for, når de shopper brugt på nettet. Hælermarkedet er en milliardforretning, og alene i 2019 købte omkring 250.000 danskere stjålne varer for cirka 2 milliarder kroner.

Tidligere blev danskerne tilbudt hælervarer på barer og arbejdspladser, men nu sker det især på internettet, dokumenterer en omfattende undersøgelse af det danske hælermarked.

Det Kriminalpræventive Råd estimerer på baggrund af udbredelsen af hæleri på landsplan, at der er cirka 32.000 lejlighedsvise hælere i Region Sjælland. Det anslåede antal lejlighedsvise hælere i Slagelse Kommune er 3.200.

Disse tal dækker over ganske almindelige mennesker, der formentligt helt uvidende kommer til at være hælere, fordi de køber stjålne vare.

Man bestiller indbrud, når man køber hælervarer

En stor oplysningsindsats skal nu gøre op med hæleri, der er en væsentlig del af forklaringen på, at Danmark har titusindvis af indbrud i private hjem.

»Hvis du køber hælervarer, bestiller du i realiteten et indbrud og øger risikoen for, at du eller naboen får besøg af indbrudstyve,« siger Britt Wendelboe, der er programchef for partnerskabet Bo trygt, og fortsætter:

»Danmark har tre gange flere indbrud i private hjem end for eksempel Sverige og Tyskland, så der er god grund til at sætte ind. Hvis danskerne er mere opmærksomme, når de shopper brugt, bliver det vanskeligere for indbrudstyvene at afsætte de stjålne varer.«

TrygFonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag Bo trygt. Bo trygt vil reducere antallet af indbrud og øge trygheden i Danmark ved blandt andet at mindske efterspørgslen på stjålne varer.

Internettet vokser som afsætningskanal for hælervarer

Danskerne køber årligt omkring 600.000 stjålne varer som for eksempel tøj, parfume, elektronik og designerlamper.

Artiklen fortsætter under illustrationen.

(Illustration: Bo trygt).

En voksende del afsættes på internettet – især på køb- og salgsplatforme og de sociale medier. For blot fem år siden blev danskerne forholdsvis sjældent tilbudt hælervarer på internettet – kun i 35 procent af tilfældene.

I 2019 var det vokset til 61 procent – næsten en fordobling, viser undersøgelsen, som Center for Kriminalitetsanalyse har foretaget for Det Kriminalpræventive Råd.

Bo trygt har samlet en række aktører om en fælles indsats mod hæleri. Gul og Gratis, DBA (Den Blå Avis, red.), Forsikring & Pension, Politiet, Forbrugerrådet Tænk, Foreningen for Dansk Internethandel, Bruun Rasmussen og Lauritz.com deler viden, erfaringer og muligheder for at gøre det sværere at afsætte hælervarer.

»Rigtig mange danskere – op mod en kvart million – køber stjålne varer. Det er vores klare opfattelse, at langt de fleste gør det uden at være klar over det,« siger Jonas Mannov, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, og fortsætter:

»Otte ud af ti danskerne synes, det er svært at vurdere, om de brugte varer er stjålne. Mange tror nok, at hælervarer primært sælges i baglokaler på værtshuse, men den forestilling holder ikke. Hæleri foregår i høj grad på nettet.«

Kampagne skal bidrage til at øge danskernes kritiske sans

Bo trygt lancerer nu kampagnen “Hæler? Ikke mig”, der skal hjælpe danskerne til at styre uden om hælervarer på nettet. Kampagnen skal bidrage til at øge danskernes kritiske sans, når de shopper brugt.

Artiklen fortsætter under videoen.

»De fleste vil nok mene, der er noget uldent ved det, hvis en handel skal foregå på en rasteplads, eller sælger kun tager imod kontanter. På samme måde skal danskerne være mere opmærksomme, når de handler brugt på nettet,« siger Britt Wendelboe og fortsætter:

»Derfor hjælper vi med nogle enkle råd, så det er nemt at gøre det rigtige: Betal med MobilePay og kig efter NemID hos sælger, så ved du hvem du handler med. Folk, der sælger stjålne varer, ønsker ikke at blive sporet, så hvis de kun vil tage imod kontanter, bør alarmklokken ringe.«

Bo trygt blev lanceret i 2018 med målet om at reducere antallet af indbrud i private hjem og øge trygheden. De seneste ti år er antallet af indbrud faldet fra 48.670 i 2009 til 24.705 i 2019. Målet er at komme under 10.000 indbrud om året.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Alexas Fotos / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.