Dit elforbrug stikker helt af i december

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Elforbruget er hele 45 procent større på en decemberdag end en julidag, og det topper juleaften. Energistyrelsen opfordrer til, at man laver risengrøden i mikroovnen.

Vi bruger 45 procent mere strøm på en decemberdag end en julidag, og elforbruget topper juleaften.

Men ved at følge nogle enkle råd kan du minimere elregningen og klimaaftrykket. Sådan skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Vælg julelys med timer eller brug et tænd-sluk-ur

Engang lød det gode råd: Køb julelys med LED-pærer og spar strøm. Det er stadig en god ide, men i dag er nærmest alt julelys LED, så det giver næsten sig selv.

I stedet har Energistyrelsen en række andre råd, som er værd at kende.

»Gå efter julelys med indbygget timer eller brug et tænd-sluk-ur. Så er det nemt at have lysene tændt i de timer, du har glæde af dem og spare strøm resten af døgnet,« siger Signe Friis Christensen fra Energistyrelsen og fortsætter:

»December er den mørkeste måned, så en stor del af energiforbruget i december går også til oplysning i boligen. Her er det et godt råd kun at have lys tændt i de rum, man rent faktisk bruger, og at få udskiftet til LED-pærer, hvis man ikke allerede har det.«

Forbruget er højest i juledagene og topper juleaften

Vi bruger mere el end normalt i hele december måned, men forbruget er højest i juledagene og topper juleaften.

»Elforbruget topper, når alle har stegen i ovnen. Børnene underholdes af tv og spillekonsoller, og vi skal også lige have støvsuget, mens opvaskemaskinen kører, og vi går ind og ud af køleskabet,« fortæller Signe Friis Christensen.

Der er dog en række ting, man kan gøre for at minimere elforbruget, uden at det går ud over julens glæder.

»Det gælder kort fortalt om kun at bruge den strøm, vi har brug for. Man kan for eksempel tø stegen op i køleskabet, lave flere ting i ovnen på samme tid og udnytte eftervarmen,« forklarer Signe Friis Christensen og fortsætter:

»Og man kan slukke lys, tv og anden underholdning, når det ikke er i brug. Samt opbevare drikkevarer og lignende på altanen eller i haven i stedet for køleskabet. Julens elforbrug vil fortsat være højere end normalt, men der er en del at spare ved at tænke sig om.«

Sådan sparer du på energien i julen

  • Vælg LED-julelys med indbygget timer, eller brug et tænd-sluk-ur, så lysene er tændt, når du har glæde af dem – f.eks. fra kl. 16 til kl. 23.
  • Sluk for lys, tv, computere, spillekonsoller, radio med videre, når de ikke er i brug.
  • Tø madvarer op i køleskabet.
  • Brug kogepladerne frem for ovnen, når det er muligt.
  • Udnyt for- og eftervarmen i ovnen og steg gerne flere ting på samme tid.
  • Lad risengrøden simre færdig i sengen eller i en varmekasse, eller lav risengrøden i mikroovnen.
  • Skru ned for varmen, hvis I forlader boligen for at fejre jul et andet sted.
  • Skru ned for varmen juleaften, når I er mange mennesker, og det bliver hedt i stuen.

(Kilde: Energistyrelsen).

Energistyrelsen arbejder for at sikre danske borgere og virksomheder en omkostningseffektiv, god og stabil forsyning af el, gas, varme, vand og telekommunikation samt håndtering af affald. Energistyrelsen blev oprettet i 1976 og er en styrelse under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Colourbox via Energistyrelsen). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.