Artiklen er opdateret for 4 år siden.
Slagelse.News – Lystanlægget i Slagelse får skilte på skraldespande og bænke med ordlyden “Tak for ingenting” sammen med en tegning af et par store øjne.
Slagelse Kommune er med i et pilotforsøg, som skal undersøge, hvordan man kan få folk til at smide affaldet i affaldsspanden i stedet for på gaden. Ti takeaway-leverandører er også med. Det skriver kommunen o en pressemeddelelse.
Skilte på affaldsspande med: »Tak for ingenting«
Ti takeaway-leverandører i Slagelse har sagt ja til at være med, når Slagelse Kommune er såkaldt pilotkommune i en undersøgelse, som Miljøstyrelsen har sat i gang. Formålet er at finde ud af, hvordan man kan få folk til at lade være med at kaste affald fra sig på gader og stræder i byerne.
»Vi får mange henvendelser om henkastet affald, og det er noget, som vi bruger meget tid på. Tid som vi sagtens kunne bruge på andre ting, hvis folk bare ville smide affaldet i affaldsspanden. Hvis alle tager et ansvar for at bortskaffe affald på ordentlig vis, vil vi få nogle renere, pænere og tryggere omgivelser,« siger driftsplanlægger Thomas Eglin.
Som et led i forsøget er Lystanlægget udpeget som forsøgsområde. Derfor er der nu kommet nye kampagnefolie på skraldespande og bænke i Lystanlægget i Slagelse med ordlyden “Tak for ingenting” sammen med en tegning af et par store øjne, som kigger på en.
Flere takeaway-leverandører deltager i forsøget
Samme budskab vil takeaway-kunder også få, når de pakker deres mad ud. Ti takeaway-leverandører fra Slagelse er nemlig også med, og derfor vil de som led i forsøget sætte klistermærker på deres indpakningspapir. Forhåbentlig kan det få flere til at ramme skraldespanden.
»Vi oplever, at nogle glemmer at smide deres affald i skraldespanden. Derfor er jeg også glad for, at takeaway-leverandørerne vil være med i forsøget, så vi i fællesskab kan finde ud af, hvordan vi får flere til at smide indpakningspapiret i skraldespanden,« siger Thomas Eglin.
Slagelse Kommune er en af 10 kommuner, som deltager i Miljøstyrelsens pilotprojekt. Men kun Slagelse og Horsens er i år såkaldte interventionskommuner, hvor man aktivt forsøger at gøre noget.
De resterende otte kommuner er kontrolkommuner. Meningen er, at forsøget skal gentages næste år, hvor der skal sættes ind i alle kommunerne.
Byrådsmedlem var med til at samle skrald sammen
Byrådsmedlem Christopher Trung (V) er glad for at hans prøvehandling med skiltningen er taget med.
»Tilbage den 6. september 2019 foreslog jeg det som en prøvehandling, at man prøvede at sætte et skilt op med en opfordring til, at folk smider affald i skraldespanden i stedet for i naturen,« siger Christopher Trung til Slagelse.News og fortsætter:
»Jeg tilbød efterfølgende endda, at jeg selv lavede skiltet og stod for at få det gjort, bare jeg fik tilladelsen til det. Dog fik jeg aldrig en tilbagemelding om det. Selvom jeg mente det som, at det skulle være noget, som det frivillige foreningsliv godt kunne gøre i stedet for, at kommunen skulle gøre det, så er jeg da glad for at kommunen har bragt idéen videre.«
Christopher Trung har tidligere sat fokus på behovet for at folk husker at smide affald i skraldespanden, da han blandt andet brugte pinsedag sammen med et hold frivillige på at rydde op i Slagelse Lystanlæg og langs Fodsporet.
Øverst: Pressefoto. (Foto: Slagelse Kommune). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.