Cykler til tops for en verden uden sclerose

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Slagelse.News – Kasper Dixen fra Slagelse skriver sig ind i den danske Tour de France-historie ved at kæmpe sig til tops af Alpe d’Huez i jagten på forskningsmidler.

Alt tyder på, at sommeren 2022 bliver en begivenhedsrig sommer, som danske cykelentusiaster sent vil glemme. I år starter verdens største cykelløb, Tour de France, nemlig i Danmark, og kort før startskuddet lyder, vil hundredvis af frivillige ildsjæle cykle til Alpernes top i jagten på midler til den livsvigtige forskning i sclerose.

En af de ambitiøse ryttere, der skal cykle med, er Kasper Dixen fra Slagelse. Det skriver Scleroseforeningen i en meddelelse.

Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Den 1. juli 2022 går det løs, når Tour de France løber af stablen i Danmark. Kun få uger forinden drager Kasper Dixen fra Slagelse til Alperne for at cykle nogle af de afgørende Tour-bjerge, som Tour-feltet, der starter i Danmark, kort tid efter skal ned og bestige.

Kasper Dixen gør det for at samle penge ind til forskningen i sclerose – forskning, der endnu ikke har knækket koden til den invaliderende sygdom, men som Kasper Dixen og de resterende Cykelnerven-ryttere forhåbentlig kan være med til at samle de afgørende midler ind til.

Cykelnerven er Danmarks hårdeste velgørenhedsevent, der siden 2014 har samlet hundredvis af frivillige cykelentusiaster om ét fælles mål: en verden uden sclerose. I år drager Cykelnerven for 8. år i træk afsted mod Frankrig, hvor rytterne ufortrødent vil kæmpe sig op ad de stejle stigninger. De vil kæmpe, indtil forskningen finder en behandling mod sclerose, der er en sygdom, som i gennemsnit rammer to danskere om dagen.

Inden for de seneste 20 år er antallet af danskere med sclerose fordoblet, og i dag lever 17.747 danskere med den uhelbredelige sygdom, som oftest rammer unge mennesker i starten af 30’erne. Cykelnervens fornemmeste opgave er at stoppe denne negative udvikling og kæmpe for, at mennesker med sclerose får et bedre liv med sygdommen. I den kamp gør hver enkel rytter gør en vigtig forskel.

Sygdommen er drivkraften bag turen

En af de personer, der skal bestige de altafgørende Tour-bjerge til juni, er Kasper Dixen. Sygdommen er drivkraften, der i månedsvis har fået ham til at iføre sig sin Cykelnerven-trøje og cykle de danske landeveje tynde for at blive klar til juni og støtte op om den gode sag:

»Min motivation til at deltage på Cykelnerven har ændret sig fra forrige år til nu. Første gang var det kombinationen af at bidrage til et godt formål samtidigt med, at jeg fik rørt mig og oplevet en masse. Det samme motiverer mig selvfølgelig stadigvæk, men efter jeg sidste år mødte mennesker på cyklen, som selv havde sclerose, er motivationen kun blevet større. Det var og er dybt imponerende og rørende,« fortæller Kasper Dixen, der til dagligt er Optisk Rådgiver og Optical Dispencer i Louis Nielsen, og fortsætter:

»Jeg kørte sammen med en rytter sidste år, som har børn på samme alder som min søn. Og han fortalte, at han måske endte i kørestol, imens hans søn var relativt lille. Derfor kørte han med nu, hvor han stadig kunne. Det rørte mig dybt, og derfor er jeg stolt over, at jeg bidrager til forskningen.«

Midtsjælland gør en mærkbar forskel

De mange Cykelnerven-deltagere er fordelt på 11 hold rundt om i landet – heriblandt Team Midtsjælland, som i år tæller 38 sjællændere. Hvert hold har sin egen kaptajn, der frivilligt arrangerer og koordinerer træning og fundraising i de måneder, der går forud for turen til Alperne i juni.

Og alle løfter i flok for at samle midler ind til forskningen. Takket være lokale sponsorer og støtter har Cykelnervens ryttere samlet over 34 millioner kroner ind til forskningen i sclerose siden starten tilbage i 2014. Et beløb, der med hastige skridt nærmer sig et flot rundt tal, der starter med fire.

»Hver eneste rytter på holdet gør en meget stor indsats for at skaffe sponsorater, sælge logopladser på holdets cykeltøj og ikke mindst arrangere lokale events, der kan sikre de nødvendige midler til forskningen i sclerose. Vi er så utroligt taknemmelige og glade for den fantastiske opbakning, som vi får fra det lokale erhvervsliv, der til enhver tid står klar til at støtte deres lokale hold. Det er uden tvivl guld værd,« fortæller Mette Hjulmand Leonhard-Hjorth, der leder Cykelnerven hos Scleroseforeningen.

Ritter og andre ambassadører bakker op

Cykelnervens ambassadør og cykel- samt Tour de France-ekspert, Dennis Ritter, har igen i år været med til at udvælge og arrangere Cykelnervens rute. Hvert år tages der udgangspunkt i de bjerge, som eksperter verden over udråber som værende de mest afgørende for dette års Tour de France. Og i år er det de krævende stigninger i Alperne, der skal bestiges:

»Det er næsten stadig svært at forstå, at Tour de France i år starter i Danmark. Det hele begynder i vores baghave – og det bliver fantastisk. Det bliver en spændende første uge med enkeltstart og vindblæste etaper i Danmark. Derefter kommer Alperne, hvor Tour-feltet skal bestige højere bjerge end i 2021. Og jeg tør godt love, at det også bliver et brag af en rute på Cykelnerven i 2022. Rytterne får lov til at prøve kræfter med nogle af de helt afgørende bjerge i Alperne, som også vil blive cyklet i dette års Tour de France,« fortæller Dennis Ritter og fortsætter:

»Det er med stor fornøjelse og ærefrygt, at jeg kan løfte sløret for, at rytterne skal cykle det legendariske bjerg Alpe d’Huez. Det er et bjerg, som kan give de fleste motions- og professionelle cyklister gåsehud. For rigtig mange mennesker er dette bjerg simpelthen indbegrebet af Tour de France. Og derfor skal vi selvfølgelig også køre den på Cykelnerven 2022.

Det bliver blandt andet Tour-etape 11, 12, der afsluttes med det legendariske bjerg Alpe d’Huez, som Kasper Dixen og de resterende Cykelnerven-ryttere skal køre i Alperne. Området danner rammerne for både en hård og bjergrig afslutning, hvor andre bjerge, såsom Col du Galibier, Croix de Fer og Montvernier, ligeledes skal bestiges. Og de sjællandske ildsjæle og resten af Cykelnerven får selskab af en række kendte TV- samt sportsfolk, når de rammer Alperne til juni.

I år vil blandt andet Claus Elming og Peter Tanev samt garvede sportsfolk, såsom skicross-løber Sophie Fjellvang-Sølling, tidligere professionelle cykelrytter, Trine Schmidt, og triatlet Camilla Pedersen, deltage. Derudover vil medlemmer af den originale OL-Guldfireren, Eskild Ebbesen og Niels Laulund, fodboldlegender som Thomas Helveg, Klavs Bruun Jørgensen samt Tour de France-ekspert, Dennis Ritter, som nævnt, deltage:

»Alle rytterne på holdet deler en fælles passion for cykling, og for mig er det en stor ære at få lov at køre med, fortælle historier fra Touren og gøre mit for, at deltagerne hver især får en ægte Tour de France-oplevelse med hjem,« fortæller Dennis Ritter.

Cykelnerverytterne kører i år fra den 15. til og med den 18. juni, og når rytterne kører over målstregen den 18. juni, kan de fejre, at de har gennemført fire hårde og oplevelsesrige etaper med tusindvis af højdemeter i benene.

Følg Cykelnerven på Facebook.com/Cykelnerven eller www.cykelnerven.dk

Øverst: Kasper Dixen. (Foto: Scleroseforeningen / Cykelnerven). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.