Skælskørianer udgiver sin tredje historiske roman

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Skaelskor.News – Leila Joensson fra Den Gamle Smedie på Stigsnæs har udgivet sin tredje historiske roman i Harigasti-trilogien. Nu inviterer hun til udgivelsesfest torsdag den 23. juli kl. 15.00.

Leila Joensson fra Den Gamle Smedie på Stigsnæs syd for Skælskør har udgivet sin tredje roman i Harigasti-trilogien: Harigasti Solutio – Fuldbyrdelsen.

Derfor inviterer hun til udgivelsesfest torsdag den 23. juli 2020 kl. 15.00-17.00 i Den Gamle Smedie på Holtenvej 9 på Stigsnæs i 4230 Skælskør.

Se også kalenderen: Den Gamle Smedie holder udgivelsesfest.

Trilogiens fiktive stamfader er inspireret af Tollundmanden

Det er sjældent, at forfattere kaster sig over at skrive spændingsromaner, der foregår i oldtiden. Men det har Leila Joensson gjort.

Artiklen fortsætter under billedet.

Leila Joensson med sin første roman i triolgien, Harigasti. (Foto: Forlaget Mellemgaard).

Romanen er tredje bind i den fiktive slægtshistorie om “Harigasti”, der beskriver en familie i førromersk Jernalder, som igennem flere generationer udkæmper stammekrige, og som bevæger sig over lange afstande i datidens Europa og De Britiske Øer.

Det skriver Forlaget Mellemgaard i en pressemeddelelse.

Bøgernes plot er baseret på virkelige hændelser og arkæologiske fund, i spændet mellem fiktion og fakta.

Det er spændende historisk formidling, når arkæologiske fund levendegøres i fortællingen om Harigasti-slægten. Trilogiens fiktive stamfader er inspireret af Tollundmanden, der blev fundet i en mose nær Silkeborg i 1950.

Læseren tages med på rejser gennem datidens Europa

I trilogiens 1. bind, Harigasti-Hærgæsten, møder vi Tollundmanden under navnet Laurentius Gaius Nobilis, en romersk soldat, der drager mod nord på en farefuld færd.

Laurentius (Harigasti) er udsendt af det romerske senat med det ene formål at “studere” de keltiske og germanske stammer og vende tilbage til Rom med oplysninger om “de vilde folk”.

I nutid er fortællingen lokalt funderet (i Midtjylland) med stærke europæiske forbindelser. Læseren tages med på rejser gennem datidens Europa.

I Danmark foregår historien blandt andet på den Kimbriske Halvø (Jylland), hvor Kimbri-folket – en stamme i en tid med præstinder, guder og hvor magtfulde høvdinge styrer folk og trælle, og hellige menneskeofringer og barske beskrivelser af stammekrige hører tiden til.

Hos Kimbri-folket møder Laurentius kærligheden. Den korte alliance trækker trilogien helt op til Harigasti Solutio. Trådene samler sig med andre ord om Harigasti-slægten gennem tre generationer.

Tredje bind i den fiktive slægtshistorie om Harigasti

I trilogiens 3. bind beskrives de romerske styrkers fremmarch over kontinentet. Laurentius’ (Harigasti) søn, den nu forældreløse Eik (Harigasti Teiva), søger tilbage til sine rødder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den tredje roman i Harigasti-trilogien: Harigasti Solutio – Fuldbyrdelsen. (Foto: Forlaget Mellemgaard).

I mødet med fortiden får Eik indsigt i sin egen historie. Han føler sig delt mellem flere verdener. Kan han samle kimbri-folket, som det dengang hed, igen og forberede dem på tiden, der kommer?

»Med trilogiens 3. bind, Harigasti Solutio – Fuldbyrdelsen, slutter fortællingen om hærgæsten, men det betyder ikke, at historien er slut,« siger Leila Joensson.

Fortællingen om Harigasti-slægten pressede sig på

»Ideen til bogen opstod,da jeg stod ansigt til ansigt med moseliget af Tollundmanden på Silkeborg Museum for år tilbage. Jeg tænkte; hvad er hans historie?« siger Leila Joensson og fortsætter:

»Pludselig pressede fortællingen og historien sig frem. Det tog hurtigt om sig, for hvem er “danskerne” egentlig efterkommere af? Men det er jo ikke nok at skrive fiktion, for selv fiktion i en slægtsroman som denne, er bundet op på et utroligt omfattende researcharbejde.«

Forfatterens indgående kendskab til jernalderens periode er blandt andet opnået gennem et årelangt samarbejde med det historiske værksted “Vikingelandsbyen” i Risby og livslang research i “kelternes” historie.

Øverst: Den tredje roman i Harigasti-trilogien: Harigasti Solutio – Fuldbyrdelsen. (Foto: Forlaget Mellemgaard). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.