Video fra fregatten Niels Juels første besøg i Arktis

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Korsor.News – Fregatten Niels Juel fra Flådestation Korsør har for første gang været en tur rundt i området ved Færøerne, Island og Grønland, og det har Forsvaret udgivet en lille video om.

I sidste måned var fregatten Niels Juel i Grønland for at operere under Arktisk Kommando, hvor fregatten har bidraget til overvågning og suverænitetshævdelse. Det oplyser Forsvaret på Twitter.

Fregatterne er et led i et større fokus på det arktiske område

Niels Juel var i Arktis for første gang i juni 2020, og det er kun anden gang, at en af Forsvarets fregatter opererer ved Grønland og Færøerne under Arktisk Kommando.

Læs også: Niels Juel vender hjem til Korsør fra Arktis.

»Indsættelsen af fregatter er et led i et større fokus på det arktiske område, da de er større og har mere kapacitet end de inspektionsskibe og -fartøjer, der normalt opererer i området,« skriver Forsvaret på YouTube.

De tre fregatter af Iver Huitfeldt-klassen er Søværnets mest slagkraftige skibstype. Iver Huitfeldt, Peter Willemoes og Niels Juel hører til i Korsør. De kan sejle 28 knob (52 km/t) og har en aktionsradius på omkring 9.000 sømil (16.600 kilometer).

Foretager overvågning og suverænitetshåndhævelse

Der er generelt stigende aktivitet i det arktiske område, så fregatterne er en velkommen styrkelse af indsatsen. Fregatterne er med til at skabe et overblik over, hvad der foregår i området.

»For det første er dét, at vi har en ekstra enhed, en værdi i sig selv, da vi kan være til stede i et større område,« fortalte chef for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jesper Jørgensen i sidste måned, og fortsatte:

»For det andet har en fregat fantastiske sensorer, herunder en luftovervågningsradar, der kan række op til 400 kilometer og på den måde væsentligt forbedre overvågningen af operationsområdet. Endelig har en fregat jo en række våbensystemer, som de inspektionsfartøjer- og skibe, der normalt sejler heroppe, ikke har, så fregatten giver os nogle andre militære handlemuligheder. Samlet set styrker fregatten vores evne til at løse vigtige opgaver, herunder overvågning og suverænitetshåndhævelse.«

Øverst: Fregatten Niels Juel. (Arkivfoto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvarsgalleriet). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.