Forsvarsminister sender fregat af sted fra Korsør

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Korsor.News – Mandag formiddag sejler fregatten Iver Huitfeldt fra Korsør med kurs mod Hormuzstrædet ved Den Persiske Bugt.

Fregatten Iver Huitfeldt sætter mandag kursen mod Hormuzstrædet. I tæt samarbejde med europæiske allierede skal fregatten understøtte sikkerheden og fri sejlads. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Fregatten skal være med til at sikre fri bevægelighed til søs

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) sender mandag fregatten Iver Huitfeldt og besætningen af sted mod Hormuzstrædet. Fregatten sejler afsted ved 11-tiden.

Hormuzstrædet er et havstræde, som forbinder Den Persiske Bugt mod sydvest og Omanbugten med adgang til Det Arabiske Hav mod sydøst. Iran ligger på nordsiden af Hormuzstrædet. (Kilde: Wiki).

Iver Huitfeldt skal i samarbejde med europæiske allierede deltage i en europæiskledet operation. Missionens vigtigste opgaverne at sikre overholdelse af internationale konventioner om fri bevægelighed til søs.

En søfartsnation som den danske har et ansvar for at deltage

»Retten til fri sejlads er en vigtig værdi. Når så væsentlige værdier udfordres, skal vi markere. Som stor søfartsnation har vi både enorm interesse og et ansvar for at deltage,« siger Trine Bramsen og fortsætter:

»Det er et fagligt stærkt hold vi sender afsted. Jeg har stor respekt for deres uselviske indsats, og vil gerne takke både dem og deres familier for deres væsentlige bidrag til sikkerhed og fred.«

Udover fregatten og dens besætning bidrager Forsvaret også med militærpoliti, maritime specialstyrker samt en Seahawkhelikopter fra Flyvevåbnet. Bidraget vil returnere til Danmark medio december.

Flere kommercielle skibe er angrebet med sprængladninger

Iver Huitfeldt deltager i operation AGENOR i Hormuzstrædet som en del af EMASOH (European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz).

Operationen er rent europæisk og blev til på fransk initiativ i lyset af hændelserne i Hormuzstrædet i 2019.

Sikkerheden omkring Hormuzstrædet spidsede til i foråret 2019, hvor flere kommercielle skibe blev udsat for angreb med sprængladninger.

Dertil kom andre sikkerhedshændelser som skabte utryghed på havene og skærpede den i forvejen tilspidsede sikkerhedssituation i området.

I øjeblikket er der relativ ro i området, men situationen kan meget hurtigt ændre sig.

Øverst: Fregatten Iver Huitfeldt fra Korsør. (Arkivfoto: Forsvarsgalleriet). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.