Benjamin støttede amerikansk militærtransport i Esbjerg

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Korsor.News – Benjamin Lorich er frivillig i Marinehjemmeværnet i Korsør, eller mere præcist “Hjemmeværnsflotille 201 Maritime Force Protection”. Disse MFP-enheder findes kun fire steder i landet, og der har været en kæmpe efterspørgsel på dem fra Forsvaret i år.

En gigantisk transport af amerikansk militært materiel landede med fragtskib i Esbjerg i denne uge. Frivillige fra Hjemmeværnet støttede talstærkt op, og her klarede Marinehjemmeværnet en stribe opgaver fra søsiden, herunder Benjamin Lorich fra Marinehjemmeværnet i Korsør. Det oplyser Marinehjemmeværnet.

Hjemmeværnsflotille 201 Maritime Force Protection i Korsør

Benjamin Lorich er frivillig i Marinehjemmeværnet i Korsør, eller mere præcist “Hjemmeværnsflotille 201 Maritime Force Protection”. De kaldes blot MFP. MFP-enheder findes kun fire steder i landet, og der har været en kæmpe efterspørgsel på dem fra Forsvaret i år. Senest fra 17. til 25 august i Esbjerg.

Benjamin Lorich, der til dagligt arbejder inden for socialpædagogik og socialpsykiatrien, lægger med glæde otte dage af sin fritid på denne opgave.

»Det fede ved det her er, at vi indgår som en nødvendig del i sådan en stor sammenhæng, og at vi kan løfte sådan en opgave for Forsvaret. At støtte Forsvaret er en af mine hovedgrunde for at være i Hjemmeværnet,« fortæller Benjamin Lorich, der selv har en fortid i Forsvaret.

Arc Endurance er et kæmpestort skib på 265 meter

44 helikoptere og cirka 1.500 stykker øvrigt gods samt soldater fra den amerikanske “1st Armored Divisions Combat Aviation Brigade” ankom mandag til Esbjerg Havn med fragtskibet “Arc Enduarance”. Herfra er soldater og materiel i løbet af ugen sendt videre ud i Europa.

Det 265 meter Arc Endurance er et kæmpestort skib – også for en erhvervshavn som i Esbjerg. Da Arc Endurance passerede gennemsejlingen ind til Esbjerg Havn med tre slæbefartøjer fra Esbjerg Havn, blev det eskorteret af to MFP-gummibåde. De havde hver en betjent fra Syd og Sønderjyllands Politi om bord, og de sørgede for, at der ikke kom anden trafik på tværs.

Artiklen fortsætter under billedet.

Astrid Dalum Hele 44 amerikanske helikoptere – blandt andet en Apache som denne – stod pakket sammen inde i det store fragtskib. (Foto: Astrid Dalum / Marinehjemmeværnet i Korsør).

I land på kommandostationen på kajen, har Benjamin Lorich siddet som vagthavende officer og holdt det kølige overblik. Hans fokus var at koordinere MFP, som var en af mange aktører i Esbjerg.

»Jeg får brugt mine ledelseskompetencer, som jeg har fået i Marinehjemmeværnet – og som jeg faktisk også har glæde af i mit civile liv,« siger han.

Og niveauet er blevet højt, for MFP har nu været kaldt ud til denne opgave seks gange. Fem gange i år en gang sidste år.

»Der er opnået en stor rutine i det her, og indblikket i sådan en stor operation er blevet udviklet fra gang til gang,« fortæller Benjamin Lorich, der har været med fire gange.

Overvåget havnebassinet i døgndrift fra gummibåde

MFP har både før og under det store fragtskibs besøg overvåget havnebassinet i døgndrift fra deres gummibåde, så der ikke kommer uvedkommende ind. Det startede i samarbejde med Søværnets Dykkertjeneste, som har haft dykkere nede og cleare havnen. Og amerikanerne, de sætter pris på støtten.

»Det har udtalt en stor respekt for den opgave vi løser i MFP, men i deres øjne er vi jo nærmest crazy, fordi vi gør det frivilligt og uden løn,« griner Benjamin Lorich.

Artiklen fortsætter under billedet.

Astrid Dalum Fragtskibet hjælpes på plads af slæbebåde, og MFP-gummibådene er klar til at fortsætte overvågningen af havnebassinet. (Foto: Astrid Dalum / Marinehjemmeværnet i Korsør).

MFP bliver på opgaverne indsat med flere enheder fra Hjemmeværnet. Sammen med Forsvaret, politiet og Esbjerg Havn arbejder de for en sikker ankomst og ophold i havnen for fragtskibet, og de støtter håndteringen af de store mængder materiel og personel. Den type opgaver for allierede styrker hedder i Forsvaret “Host Nation Support” – og det er MFP’s kerneopgave.

Øverst: Benjamin Lorich havde på kommandostationen overblikket over operationen og koordinerede aktiviteterne for MFP. (Foto: Astrid Dalum / Marinehjemmeværnet i Korsør). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.