»Skills i Høng er en bold, vi kan gribe i kommunen«

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Slagelse.News – »Vi mangler erhvervselever på uddannelserne, kan vi se. Hvis vi vil arbejde for at få styrket sammenhængen, er det vigtigt, at vi har et klart politisk fokus på området. Derfor er Skills en bold, vi kan gribe hér i Slagelse Kommune og både lade os inspirere af og udvikle idéer fra sammen,« lyder det fra førsteviceborgmesteren.

Der er brug for flere faglærte, hvis vi skal følge med udviklingen. Netop den dagsorden var afgørende for de lokale politikere, der sammen med folkeskoleledere og erhvervsrepræsentanter tog på Skills 2022. Det skriver Slagelse Kommune i en meddelelse.

Kun 20 % vælger en håndværksmæssig uddannelse

Manglen på faglært arbejdskraft omfatter ikke kun de håndværksfag, som mange traditionelt tænker på – for også plejesektoren står over for store udfordringer de kommende år, når flere ældre skal passes af færre hænder.

Både Jobcenter Slagelse og Slagelse Erhvervscenter deler ambitionen om at få flere faglærte i Slagelse Kommune, og de havde derfor sammen arrangeret en inspirationsdag for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget, erhvervsdrivende og folkeskolerepræsentanter fredag den 29. april 2022.

Godt 40 deltagere var mødt op, da Erhvervscenteret bød velkommen med oplæg, inspiration og networking på Posthuset i Slagelse, før turen gik i bus mod Høng.

»Når vi har nedsat et politisk udvalg, som omfatter “erhverv, beskæftigelse og uddannelse”, afspejler det vores ønske om at binde de tre områder meget tæt sammen. Det er en brændende platform for os, at flere unge er nødt til at få øjnene op for, at det at blive faglært er en lige så god karrieremulighed som en boglig uddannelse,« forklarer Jane Dahl (KF), der er førsteviceborgmester i Slagelse Kommune og formand for netop Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

»Vi mangler erhvervselever på uddannelserne«

Og at platformen brænder, er der vist ikke tvivl om. I Slagelse Kommune vælger kun 20 procent en håndværksmæssig uddannelse – og det skulle gerne op på 30 procent allerede inden 2025. En utroligt stor opgave, hvis man skal tro formanden for EBU-udvalget:

»Vi lykkes kun med målet, hvis alle er med og trækker i den retning. Vi deltager i høj grad for at støtte op om en stærkere sammenhæng mellem håndværksvirksomhederne, vores folkeskole og beskæftigelsesområdet. Vi mangler erhvervselever på uddannelserne, kan vi se. Hvis vi vil arbejde for at få styrket sammenhængen, er det vigtigt, at vi har et klart politisk fokus på området. Derfor er Skills en bold, vi kan gribe hér i Slagelse Kommune og både lade os inspirere af og udvikle idéer fra sammen,« opfordrer Jane Dahl.

»Vi skal starte tidligt, hvis vi skal have flere fra folkeskolen til at vælge en erhvervsuddannelse – faktisk allerede ved 4. – 6. klasse. Derfor er folkeskolerne og virksomhederne også utroligt vigtige aktører i vores arbejde med at løfte arbejdsstyrken et trin op. Vores virksomheder skriger på faglært arbejdskraft, så er man ung eller ledig, er man stort set garanteret et job med god løn og mulighed for faglig og personlig udvikling, hvis man kan et håndværk,« tilføjer Peter Sidelmann, der er arbejdsmarkedschef i Slagelse Kommune.

Måske flere praktikforløb og virksomhedsbesøg

Da turen igen gik mod Slagelse, var der godt fyldt op med inspiration til det videre arbejde på området:

»Jeg har personligt fået en del input til handlemuligheder og til nye drøftelser, vi skal hjem og have i udvalget. Kan vi få folkeskolen endnu tættere på de lokale virksomheder? Eventuelt gennem flere praktikforløb, virksomhedsbesøg eller måske endda faste, tilknyttede virksomhedspartnere til hver klasse i folkeskolen? Man kunne også tænke sig et samarbejde med for eksempel kokke- og tjenerskolen om madkundskabstimerne, eller tømrerlinjen omkring sløjd – altså helt konkrete samarbejder om at gøre håndværksfagene nærværende og spændende,« lød nogle af idéerne fra Jane Dahl.

Ud over repræsentanterne for EBU-udvalget, deltog der blandt andet 6 repræsentanter fra de tre folkeskoledistrikter i kommunen, 16 repræsentanter fra 13 lokale virksomheder og repræsentanter fra kommunens ungdomsuddannelser.

Øverst: Skills 2022 med førsteviceborgmester Jane Dahl (KF) midt i billedet. (Foto: Slagelse Kommune). PM/pele.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.