Sjovere måltider i dagplejen i Slagelse

Slagelse.News –»Det er så nemt at sætte fire halve rugbrødsmadder på bordet, hvor den ene er med leverpostej. Det ved vi, børnene godt kan lide. Selvfølgelig laver vi også andet mad til børnene, men jeg glæder mig rigtig meget til at få ny inspiration til spændende og sund mad,« lyder det fra en dagplejer i Slagelse Kommune.

15 dagplejere har været på kurset “Gør sund mad til barnemad”, som en del af et pilotprojekt i samarbejde med Madkulturen. Det skriver Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.

Kort maskingenereret resume af AI/kunstig intelligens: I et pilotprojekt i Slagelse Kommune har 15 dagplejere deltaget i kurset “Gør sund mad til barnemad” i samarbejde med Madkulturen. Målet var at inspirere dagplejerne til at servere sundere og mere varieret mad for børnene. Projektet blev støttet af Novo Nordisk Fonden og involverede også Egedal Kommune, FOA og Rådet for sund mad. Evalueringen af projektet viste, at 90% af dagplejerne følte sig rustet til at servere sundere mad, og 79% vurderede deres egen mad som sundere efter projektet. En inspirationsbog er blevet udgivet med viden, inspiration og opskrifter målrettet dagplejere og børn i alderen 0-2 år.

Glæder sig til at få ny inspiration til spændende mad

Allerede mens børn er helt små, er det vigtigt med gode og sunde madvaner. Det gælder ikke mindst i dagplejen. Derfor har 15 dagplejere fra Slagelse Kommune været på kurset “Gør sund mad til barnemad”, som en del af et pilotprojekt i samarbejde med Madkulturen, hvor de har fået inspiration til at servere sundere og mere varieret mad for børnene.

»Det er så nemt at sætte fire halve rugbrødsmadder på bordet, hvor den ene er med leverpostej. Det ved vi, børnene godt kan lide. Selvfølgelig laver vi også andet mad til børnene, men jeg glæder mig rigtig meget til at få ny inspiration til spændende og sund mad,« siger en af de 15 dagplejere fra Slagelse Kommune, som deltog i tre kursusdage med Madkulturen.

Viden og inspiration til både dagplejen og forældrene

»Dagplejen lægger vigtige grundsten for børnenes sundhed og madkultur. Men det kan være en udfordring at omsætte anbefalinger og vejledninger om sund kost til små børn i praksis,« siger Pia Tramborg, der er afdelingsleder af Slagelse Dagpleje, og fortsætter:

»Derfor har det været stor interesse for at komme på kurset og få både ny viden og ikke mindst inspiration til spændende retter i børnehøjde. Vi har derfor også inviteret Madkulturen med til Slagelse Dagplejes kommende forældremøde i oktober, hvor de kommer og holder et oplæg, så også forældre kan få ny viden og inspiration til spændende og sund mad derhjemme.«

Med støtte fra Novo Nordisk Fonden har Madkulturen i samarbejde med Slagelse og Egedal Kommune, FOA og Rådet for sund mad gennemført pilotprojektet målrettet dagplejen, som har haft til formål at inspirere dagplejere i de to kommuner til at tilbyde børnene sund og varieret mad gennem et målrettet undervisningsforløb.

Vigtigt med introduktion til nye madvaner i de første leveår

»Den mad, som børn bliver introduceret for i deres første leveår, påvirker deres smagspræferencer resten af livet. Blandt andet ved vi, at børn er mest tilbøjelige til at acceptere nye smage og konsistenser, hvis de har oplevet smags- og konsistensvariationen frem mod, at de har rundet to år,« forklarer Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, og fortsætter:

»Derfor håber vi, at projektet kan bidrage til, at endnu flere dagplejere tør kaste sig ud i nye farver og smage – både af hensyn til børnenes sundhed i dag, men også i relation til madens rolle for børns maddannelse og udvikling af sunde mad- og måltidsvaner på sigt.«

Evalueringer fra projektet viser, at 90 procent af dagplejerne mener, at projektet har rustet dem til at servere mere sund og varieret mad for børnene, og at 79 procent af dagplejerne nu vurderer deres egen mad som sund sammenlignet med 51 procent, før projektet startede.

Projektets samlede indhold er afslutningsvis blevet opsamlet i et inspirationshæfte, som netop er blevet lanceret og kan hentes gratis på Madkulturens hjemmeside. Materialet indeholder viden, inspiration og opskrifter målrettet dagplejen og børn i 0-2-års alderen.

Øverst: Madkulturen. (Foto: Slagelse Kommune). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.