Sådan lærer du at overleve og leve efter seksuelle overgreb

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Debattør og forfatter Lisbeth Zornig Andersen kommer til Slagelse den 28. februar 2018, hvor hun vil fortælle om senfølger af seksuelle overgreb og om at overleve eller leve. Hun kommer blandt andet ind på, hvordan man støtter mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb, og hvilke muligheder der er.

“Vi ved at mindre end halvdelen af dem, der oplever seksuelle overgreb som børn magter at passe et arbejde på ordinære vilkår som voksen. Det er et skræmmende tal på, hvor lange skygger disse overgreb kaster ind i voksentilværelsen,” fortæller Lisbeth Zornig Andersen til Slagelse News.

“Jeg håber, at jeg med mine foredrag om senfølger, kan kaste lys over området, både hvad angår senfølger, og hvordan man navigerer som voksen i forhold til at snuble mindst muligt,” forklarer hun videre.

Hvordan kommer man videre efter overgreb i barndommen

Omkring 10 procent af alle børn bliver udsat for seksuelle overgreb. De vokser op og skal som voksne lære at mestre livet med de skader, som de har med sig.

Lisbeths Zornig Andersen vil fortælle om, hvordan man kommer videre i sit foredrag om ‘Senfølger af seksuelle overgreb’ på Syddansk Universitet i Slagelse By den 28. februar kl. 19.00.

Hun vil tage udgangspunkt i både forskning og egen erfaring med mestring af overgreb i barndommen, når hun kommer ind på, hvad undersøgelser viser på området, men også på, hvad mennesker, der selv har oplevet overgreb, mener, at der skal til for at overkomme – eller i hvert fald leve med – det, som ikke kan ændres.

Liveksperten Mette Guldager deltager i foredraget sammen med Lisbeths Zornig Andersen, og hun har skrevet en lille introduktion til sin historie:

“Jeg er opvokset i en provinsby i en almindelig middelklasse kernefamilie med mor, far og en søster. Der har altid været fokus på at vi havde det godt. Vi har aldrig manglet noget. Trods den helt almindelige kernefamilie har jeg måtte leve med, at jeg som 8-årig blev udsat for et seksuelt overgreb af en, jeg kendte,” fortæller Mette Guldager.

I dag lider Mette Guldager af meget svær OCD. Hun har gennemført en uddannelse, men er tilkendt fleksjob. Hun ønsker at forhindre andre børn og unge i at gennemgå det samme som hende.

Behovet for og lysten til hævn ved senfølger efter overgreb

Lisbeth Zornig Andersen vil også komme ind på behovet for og lysten til hævn. Hævnlyst er et tema i hendes roman ‘Bundfald’, hvor tidligere seksuelt krænkede børn griber til selvtægt. Hun vil blandt andet fortælle om at tage den vigtige snak med de ansvarlige og på en eller anden måde at finde fred og få vendt vreden til noget konstruktivt. Desuden vil hun komme ind på centrale pointer fra sin aktuelle biografi om livet som voksent brændt barn: ‘Fra vrede til voksen’.

Foredraget er relevant for mennesker med senfølger samt for pårørende og fagpersoner.

Husk at købe billet til foredraget på Safeticket.

Læs også opslaget i kalenderen: Senfølger af seksuelle overgreb – at overleve eller leve?

Øverst: Lisbeth Zornig Andersen. Foto: Huset Zornig

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.