Nu skal du passe på hjortene i trafikken

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – I oktober stiger antallet af henvendelser om påkørte hjorte hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Sidste år var der 10.445 henvendelser, hvoraf de 214 var om påkørsler i Slagelse Kommune.

Højsæson for påkørte hjorte starter nu, og Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 forventer ny rekord med over 4.000 henvendelser de næste tre måneder. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

I 2018 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 flest henvendelser om påkørte hjorte fra disse kommuner:

 1. Aalborg Kommune (434 henvendelser)
 2. Viborg Kommune (351 henvendelser)
 3. Hjørring Kommune (299 henvendelser)
 4. Frederikshavn Kommune (287 henvendelser)
 5. Aarhus Kommune (277 henvendelser)
 6. Næstved Kommune (263 henvendelser)
 7. Bornholm Kommune (250 henvendelser)
 8. Vejle Kommune (220 henvendelser)
 9. Jammerbugt Kommune (216 henvendelser)
 10. Slagelse Kommune (214 henvendelser).

Hjorte er mest aktive omkring solnedgang og solopgang

Fra begyndelsen af oktober stiger antallet af henvendelser om påkørte hjorte typisk markant hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, og de mange opkald fortsætter i flere måneder.

Sidste år modtog vagtcentralen i alt 10.445 henvendelser om påkørte hjorte, hvoraf en tredjedel fandt sted i oktober, november og december. Den kraftige stigning på denne tid af året skyldes, at dagene nu bliver kortere og mørkere.

»Efterår er lig med flere hjorte, der kommer galt af sted i trafikken. Det er ikke hjortens skyld, til gengæld kunne bilisterne undgå mange ulykker, hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter,« siger Michael Carlsen, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse, og fortsætter:

»Det gælder selv sagt de steder, hvor der skiltes for dyrevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring.«

Hjortene er mest aktive omkring solnedgang og solopgang, og det er derfor også i disse tidsrum, at flest hjorte krydser vejene.

I efterårs- og vintermånederne betyder det, at flest hjorte påkøres mellem kl. 6-9 om morgenen og igen kl. 16-21 om aftenen, da hjorte og biler i højere grad end på andre tidspunkter benytter vejene samtidigt.

Hvad gør du, hvis du påkører et dyr?

 • Ring 1812 hvis dyret er såret – også selvom dyret er løbet væk.
 • Bliv på stedet – hvis 1812 ved hvor ulykken er sket, kan de hurtigere sende hjælp.
 • Hold afstand, så dyret ikke stresses.
 • Ring til Falck, hvis dyret er dødt.

Viden fra telefonernes GPS skal lede til færre ulykker

Sidste år steg antallet af opkald på påkørte hjorte til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral med 15 procent og satte dermed ny rekord. Men rekorden får formentlig ikke lov til at stå længe, da antallet af henvendelser i de første syv måneder i år allerede langt overgår sidste år.

Men de mange opkald giver også mere viden om ulykkerne, som med et nyt projekt hos Dyrenes Beskyttelse forhåbentlig kan omsættes at knække kurven. Projektet er støttet af Aage V. Jensen Naturfond.

Projektet går ud på at indsamle mere nøjagtigt viden om påkørslerne med hjælp fra den GPS-data, som findes i de fleste mobiltelefoner i dag.

»Vi startede projektet op hen over sommeren og begyndte at anmode folk om at dele deres GPS-data med os, når de ringer til vores vagtcentral om en påkørt hjort, og de første resultater ser allerede meget lovende ud,« siger Michael Carlsen og fortsætter:

»Når vi har de nøjagtige koordinater for påkørslen, kan vi begynde at sammenholde med andre faktorer, fx tidspunkt for påkørsel og årstid. Forhåbentligt resulterer det i viden, som kan være med til at forebygge mange ulykker i fremtiden. Til gavn for både dyr og mennesker.«

Øverst: Dyrenes Beskyttelse opfordrer bilister til at være særligt opmærksomme på hjorte i denne tid og sænke farten i udsatte områder. (Foto: Dyrenes Beskyttelse). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.