IT-nedbrud udløser eksamensmareridt for ordblinde

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Slagelse.News – Et IT-nedbrud i mandags skabte eksamensproblemer for mange ordblinde 9.-klasse-elever. Børne- og Undervisningsministeriet forstår ikke problemet. Nu går Venstre i Slagelse ind i sagen.

Et IT-nedbrud udløste et eksamensmareridt for mange ordblinde 9.-klasse-elever landet over, men Børne- og Undervisningsministeriet udviser manglende forståelse for problemet. Det skriver Ordblindeforeningen i en pressemeddelelse.

Nu forfølger Venstre sagen i folketingssalen, men de vil også kigge på ordblindeområdet i Slagelse Kommune.

Læse- og skriveteknologier fra Wizkids virkede ikke

Det var noget af et chok for de ordblinde elever, som bruger kompenserende hjælpemidler i form af læse- og skriveteknologier fra Wizkids, da de mandag morgen fik oplyst, at de ikke kunne bruge deres hjælpemidler til dagens eksamen, på grund af nedbrud hos leverandøren.

Fejl kan ske, og teknologier kan være ustabile og bryde sammen, og det har vi alle forståelse for, men i mandags under den skriftlige afgangseksamen, så var det de ordblinde elever, som måtte betale prisen.

Der var meget lidt hjælp at hente fra Børne- og Undervisningsministeriet. Deres udmelding var blot, at de elever som ikke kunne få adgang til deres kompenserende hjælpemidler fra Wizkids, tilbydes at få overført deres standpunktskarakter i stedet.

Hjemsendt i cirka 100 dage ud af et skoleår på 200 dage

Den udmelding fra Børne- og Undervisningsministeriet er Ordblindeforeningen ikke tilfredse med, og de mener, at ministeriets udmelding vidner om manglende forståelse for både corona-situationen og afgangseksamener.

»Vi har med en gruppe elever at gøre, som i forvejen kæmper med at få en ordentlig karakter i skriftlig dansk. Elever, som er afhængige af deres hjælpemidler, når de skal skrive. Elever, som har været hjemsendt i cirka 100 dage ud af et skoleår på 200 dage. Elever, som havde set frem til deres eksamen, idet den eksamen muligvis kan trække deres standpunktskarakter op,« skriver Janne Sabroe, der er formand for politisk udvalg i Ordblindeforeningen, i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Når Børne- og Undervisningsministeriet vurderer, at de kompenserer for fejlen under en eksamen, ved blot at tilbyde eleverne at få overført deres standpunktskarakter, så vidner det om mangel på forståelse for, hvad afgangseksamen gå ud på. Det eneste rigtige at gøre i denne type situation er, at tilbyde den ordblinde elev valget mellem en ny eksamen eller at få sin standpunktskarakter overført.«

Venstre forfølger sagen og kigger på ordblindeområdet

»Det her svarer jo stort set til, hvis en døv elevs høreapparat stoppede med at virke 5 minutter inden den mundtlige eksamen. Alle ordblinde 9. klasse-elever, som det her er gået ud over, bør blive tilbudt at vælge mellem at få ny eksamen eller få overført deres standpunktskarakterer i stedet for,« siger det 27-årige byrådsmedlem Christopher Trung (V).

Læs også: Debat: IT-skandale bør udløse ny eksamen til ordblinde 9.-klasse-elever.

Christopher Trung er allerede blevet kontaktet af flere lokale borgere omkring IT-nedbruddet. Det er ikke noget, som Slagelse Kommune har indflydelse på, men Christopher Trung har bragt det videre til Venstres lokale folketingsmedlem, Stén Knuth (V), der vil tage det op på Christiansborg.

»Jeg har stillet ministeren skriftlige spørgsmål. På onsdag er der spørgsmål til ministrene i folketingssalen, og her agter jeg at forfølge sagen,« fortæller siger Stén Knuth.

Samtidig er Christopher Trung blevet gjort opmærksom på andre udfordringer med ordblindeområdet i Slagelse Kommune, som han tager med i byrådsarbejdet.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Franck-Boston / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.