Gældsrådgivere: »Pas på dyre lån til julegaver«

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Slagelse.News – Tænk dig om en ekstra gang, hvis du overvejer at låne pengene, lyder det fra gældsrådsrådgivningen På Fode Igen, der har en afdeling i Slagelse By.

Mangler du at købe de sidste julegaver, men kniber det med at få råd? Så tænk dig om en ekstra gang, hvis du overvejer at låne pengene.

Sådan lyder advarslen fra gældsrådsrådgivningen På Fode Igen, som blandt andet har en afdeling i Slagelse. Det skriver KFUM’s Sociale Arbejde i en pressemeddelelse.

Pas på den onde spiral, hvor gælden eskalerer

»Vi oplever ofte, at mennesker grundlagde deres store gæld ved at optage et dyrt sms- eller kviklån, for eksempel til julegaver. Hvis folk ikke kan betale lånet tilbage, optager de måske nye lån til at lappe hullerne i økonomien. Dermed kører en ond spiral, og gælden eskalerer,« siger jurist og projektleder June Crondahl fra gældsrådgivningen På Fode Igen, som på landsplan yder gratis hjælp til knap 2000 mennesker årligt.

»Du skal altid undersøge, hvad den årlige omkostningsprocent – også kaldet ÅOP – er. Den er nemlig udtryk for, hvad det reelt koster at låne pengene. Måske er renten lav, men der kan komme forskellige gebyrer oveni. Dermed løber de samlede renter og gebyrer måske op i 35 procent om året,« tilføjer hun.

Få gratis rådgivning af frivillige fagpersoner

Mennesker, som har mistet overblikket over deres økonomi og gæld, kan få gratis rådgivning over hele landet hos På Fode Igen, som blandt andet rådgiver i Bibliotekets mødelokaler.

Mødelokalerne ligger i Stenstuegade 3 i 4200 Slagelse. Tidsbestilling sker på 2231 7884. Det er også muligt at få telefonrådgivning eller på www.ungøkonomi.dk (åben for alle under coronakrisen – ikke kun unge).

Rådgivning udføres af frivillige fagpersoner, som kan hjælpe med at skabe overblik over økonomien og lægge et budget. De kan også vejlede om gældsomlægning, prioritering af kreditorer og give spareråd.

Hvis man har lyst til at blive frivillig rådgiver et par timer hver anden uge, kan man også kontakte På Fode Igen.

BabySam og KFUM’s Sociale Arbejde tilbyder i år børnefamilier julehjælp i form af gavekort på 500 kroner. Man kan søge om hjælp på www.babysam.dk/voresjul.

Øverst: Genrefoto. (Foto: KFUM’s Sociale Arbejde). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.