CPUS vinder pris for at tro på det enkelte menneske

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – “Den Flyvende Gris” går til Center for Psykosocial Udvikling i Slagelse (CPUS) for det vedholdende arbejde med troen på muligheden for at komme sig fra psykisk sygdom og for borgerinddragelse på alle niveauer.

Mennesker kan komme sig fra psykiske problemer – sikkert, og grise kan flyve, vil nogen måske tænke. Men det kan godt lade sig gøre.

Derfor uddeles prisen “Den Flyvende Gris” hvert år af Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering til en person/gruppe eller en offentlig/privat organisation eller institution, der yder en særlig, nytænkende og bemærkelsesværdig indsats inden for det psykosociale rehabiliteringsfelt.

Prisen har til formål at rette fokus på psykosociale rehabiliteringsindsatser, som er gået foran i arbejdet og kan inspirere til kvalificering af feltet i Danmark.

Pris for borgerinddragelse og tro på muligheden

I år går prisen til Center for Psykosocial Udvikling i Slagelse (CPUS).

Læs også: Bliv verdensmester i selvudvikling.

Dels for flere års konsekvent og vedholdende arbejde med troen på muligheden for at komme sig fra psykisk sygdom. Dels for borgerinddragelse på alle niveauer fra daglig praksis til strategisk udvikling af indsatsen.

Prisen består af skulpturen “Den flyvende gris”. Skulpturen symboliserer håbet om recovery og en værdig psykosocial indsats.

Politiker: Vi skal tro på det enkelte menneske.

På politisk niveau lyder der stor begejstring for prismodtagelsen.

»Det er bare så fedt, at de dygtige ildsjæle i CPUS har fået denne anerkendelse, som er yderst velfortjent. Recovery handler om personlig selvudvikling, om at genfinde livsglæden og turde tro på fremtiden, trods de psykiske udfordringer man måtte have,« siger byrådsmedlem Christopher Trung (V), der sidder i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser, og fortsætter:

»Men det handler også om, at vi som civilsamfund tror på den enkeltes muligheder for at udvikle sig, og at vi ikke på forhånd afskriver vedkommende fra at kunne bidrage til samfundet.«

Skal bygge broer til meningsfulde fællesskaber

Selvom Slagelse Kommune er nået langt med de indsatser, der især har grobund fra den forrige byrådsperiode, så er man stadig godt på vej, fortæller Christopher Trung.

Ved uddeling af prisen blev der lagt vægt på indsatser, der på kreative og effektive måder styrker og fremmer følgende elementer i indsatserne: recovery-orientering, social inklusion, empowerment, partnerskaber, helhedsorientering samt tværfagligt samarbejde, praksisforskning, dokumentation og afstigmatisering.

»Vi skal selvfølgelig fortsat skabe gode forudsætninger for øget håb, motivation og empowerment, viden om recovery, læring og udvikling og øget mestring hos mennesker med psykosociale og kognitive udfordringer med behov for den støtte, som kommunen kan give,« siger Christopher Trung og fortsætter:

»Samtidig er det vigtigt at vi som civilsamfund hjælper til med at bygge broer til nye og meningsfulde fællesskaber i lokalsamfundet.«

Øverst: Den Flyvende Gris. (Foto: Christopher Trung). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.