Bekendtgørelse om tilskud til færgebilletter på plads

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Skaelskor.News – I dag træder de mere fleksible regler for tilskud til billige færgebilletter for passagerer i kraft. 30 øer er omfattet af ordningerne, herunder Agersø og Omø ved Skælskør.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har udstedt to nye bekendtgørelser om nedsættelse af takster for færger. Den ene handler om passagerer. Den anden handler om gods. De nye regler gælder fra i dag, den 1. september 2019. Det skriver Social- og Indenrigsministeriet.

Loven om tilskud fra staten blev vedtaget i april 2019

Reglerne følger op på den lov om tilskud fra staten til nedsættelse af færgetakster, der med støtte fra alle Folketingets partier blev vedtaget i april.

Reglerne betyder, at kommuner med små øer kan vælge op til 46 uger i løbet af året, hvor tilskuddet kan bruges til billigere billetpriser for passagerer.

Læs også: Folketinget vedtager fortsat lave priser på færger.

»Tilskudsordningen til øerne er vigtig. For den er med til at sikre, at man kan bo og arbejde i alle dele af landet. Men det er også vigtigt, at den er fleksibel. Nogle små øer har større behov for at tiltrække turister i sommerperioden, hvor der for eksempel kan være flere åbne overnatningssteder og andre faciliteter,« siger social- og indenrigsminister Astrid Krag og fortsætter:

»De nye regler betyder, at kommunerne selv kan bestemme, hvornår pengene skal bruges inden for 46 uger. Det kan bedst ske ud fra en lokal vurdering af ønsker og færgekapacitet.«

I alt 30 øer er omfattet af de to tilskudsordninger. Det drejer sig om ø-kommunerne Læsø, Samsø, Fanø og Ærø samt småøerne Agersø, Anholt, Askø, Avernakø, Barsø, Birkholm, Bjørnø, Baagø, Drejø, Egholm, Endelave, Fejø, Femø, Fur, Hjarnø, Hjortø, Lyø, Nekselø, Omø, Orø, Sejerø, Skarø, Strynø, Tunø, Venø og Aarø.

Med de nye regler på passagerområdet følger et krav til kommuner med småøer om, at de hvert år skal redegøre for, hvornår tilskuddet til at nedsætte færgetakster er brugt. Reglerne beskriver også, hvordan de ekstra 5,3 millioner kroner, der er sat af til lavere takster, skal fordeles.

Læs også: Tilskud til færgebilletter til Agersø og Omø om sommeren.

Fakta om tilskudsordningen fra 2015 til 2019

  • De to tilskudsordninger til nedsættelse af færgetakster på gods- og passagerområdet på ikke-statslige færgeruter til og fra visse øer trådte i kraft i henholdsvis 2015 og 2016.
  • I 2018 foretog det daværende Økonomi- og Indenrigsministerium et tidligt serviceeftersyn af de to tilskudsordninger.
  • I november 2918 indgik alle Folketingets partier en politisk aftale om at justere de to tilskudsordninger, og i april 2019 vedtog Folketinget enstemmigt en lov, der følger op på aftalen.
  • Lovændringerne og de øvrige initiativer i aftalen bliver nu udmøntet gennem nye bekendtgørelser på området.

Øverst: Agersø Omø Færgerne. (Arkivfoto: Slagelse Media). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.