Nyt tilbud om pårørende-til-pårørende-samtaler

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 9 måneder siden.

Zand.News – »Som pårørende til en indlagt (i Psykiatrien i Region Sjælland, red.) kan man nemt føle sig helt alene i verden. Da jeg selv stod i den situation, savnede jeg virkelig at tale med nogen, som havde været igennem det samme. Det havde været en kæmpe hjælp at kunne dele følelserne og alle spørgsmålene med en anden pårørende,« lyder det fra en pårørendepeers.

Hvis man er pårørende til et menneske, der er eller har været i behandling i Psykiatrien i Region Sjælland, kan man som noget nyt få sparring og inspiration via en åben linje direkte til andre med erfaring som pårørende.

Det nye tilbud er søsat med midler fra Regionsrådet. Målet er at styrke pårørende, så de både kan passe på sig selv og støtte deres nære i processen med at komme sig fra psykisk sygdom. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Hun stod pludselig alene med firma og små børn

Da Laila Christensens eksmand for mange år siden blev indlagt med alvorlig psykisk sygdom, føltes det som om, at alt ramlede. Hun stod pludselig alene med familiens firma og små børn, imens hun skulle holde styr på stort og småt i forbindelse med indlæggelsen.

»Som pårørende til en indlagt kan man nemt føle sig helt alene i verden. Da jeg selv stod i den situation, savnede jeg virkelig at tale med nogen, som havde været igennem det samme. Det havde været en kæmpe hjælp at kunne dele følelserne og alle spørgsmålene med en anden pårørende,« fortæller Laila Christensen, der nu selv sidder klar til at hjælpe mennesker, der i dag står i pårørendesituationen.

Sammen med fire andre medarbejdere er hun en del af Psykiatriens helt nye tilbud, hvor de som pårørendepeers tilbyder samtaler med pårørende, der har brug for det. Betegnelsen peer betyder en ligesindet – det vil sige, at man som pårørendepeer selv har oplevet at være pårørende og derfor kan genkende og dele de følelser og frustrationer, som nuværende pårørende ofte står med.

Pårørende spiller en vigtig rolle i recoveryprocessen

Etableringen af det nye tilbud om pårørendepeer-samtaler bygger på viden og erfaringer fra patient- og pårørendeorganisationer og Psykiatriens allerede eksisterende tilbud om peerstøtte til patienter.

Herfra ved man dels, at det kan være en stor støtte at udveksle erfaringer med ligesindede og dels, at pårørende spiller en vigtig rolle for de mennesker, der er ramt af psykisk sygdom og deres recoveryproces – det vil sige processen med at komme sig.

Baner vejen og styrke håbet hos den pårørende

Christina Kühn er ansat hos PsykInfo Region Sjælland som projektleder på Psykiatriens nye tilbud til pårørende og fortæller om, hvad man kan få ud af at tale med en pårørendepeer.

»Pårørendepeers er alle blevet klædt på til at møde andre pårørende i det, der fylder lige nu. De er trænede i at dele deres erfaringer til gavn for den pårørende, som lige nu står og har brug for støtte,« siger Christina Kühn og fortsætter:

»Personalet i Psykiatrien kan give utroligt meget, men i mødet med en peer opstår der ofte noget andet. Her kan forståelsen få en anden dybde, fordi man netop taler med en ligesindet. Håbet er, at man i samtalen kan dele alt det, som kan være svært at tale med personale, familie og venner om – alt det en anden pårørende vil kunne genkende og forstå. En sådan samtale kan være med til at bane vejen i processen og styrke håbet hos den pårørende.«

En pårørendepeer-samtale er fortrolig og anonym. Ønsker man en samtale, kan man ringe i telefonlinjens åbningstid og tale direkte med en pårørendepeer med det samme. Alternativt kan man forhåndsbooke en tid til at blive ringet op eller booke tid til at møde personligt frem til en samtale.

Pårørendepeer gælder for voksne pårørende

Tilbuddet om samtaler med en pårørendepeer gælder voksne pårørende til et menneske, der er eller har været i behandling i Psykiatrien Region Sjælland.

Sådan kan du få en samtale med en pårørendepeer:

  • Ring direkte til en pårørendepeer på 58 53 79 99
  • Telefonlinjens åbningstid: tirsdag og torsdag kl. 16-20
  • Book på forhånd en tid til at blive ringet op af en pårørendepeer eller til at møde personligt frem til en samtale ved at kontakte PsykInfo Region Sjælland på 70 25 02 60 eller email: psykinfo@regionsjaelland.dk.
  • PsykInfos åbningstider: mandag-onsdag: 9-15, torsdag: 14-18 og fredag: 9-15.

Læs mere på: regionsjaelland.dk/paaroerendepeer

Øverst: Genrefoto. (Foto: dragana991 / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.