Nu kan du hjælpe pårørende med at få MitID

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Zand.News – Fra i dag kan man opdatere ID-oplysningerne og oprette MitID direkte i MitID-app med sit pas. Og man kan også hjælpe andre med at få MitID. Du kan hjælpe andre med at få MitID via din egen telefon og MitID-app, selvom de ikke selv har en telefon, der kan scanne pas.

Med nye funktioner i MitID-appen kan du nu få MitID direkte i MitID app. Samtidig bliver det nu muligt at hjælpe dine nærmeste med at få MitID via din smartphone. Det skal gerne spare mange for en tur i Borgerservice, når de skal have MitID. Det skriver Digitaliseringsstyrelsen i en meddelelse.

Hjælp andre med at få MitID via egen telefon og app

Er man blandt dem, der skal opdatere sine ID-oplysninger, før man kan få MitID, har man indtil nu både skullet være i besiddelse af NemID-nøgleapp, et gyldigt dansk pas og en telefon, der kan scanne passet for at få MitID hjemmefra. Ellers måtte man en tur i Borgerservice.

Fra i dag betyder en ny opdatering i MitID-appen, at man kan opdatere ID-oplysningerne og oprette MitID direkte i MitID-app med sit pas. Og man kan nu også hjælpe andre med at få MitID. Du kan hjælpe andre med at få MitID via din egen telefon og MitID-app, selvom de ikke selv har en telefon, der kan scanne pas.

For at kunne benytte den nye mulighed kræver det, at den du hjælper, har et gyldigt dansk, grønlandsk eller færøsk pas. Efter oprettelsen skal den, du hjælper, blot aktivere MitID-appen på sin egen telefon. Ingen personlige oplysninger bliver gemt eller lagret på den telefon, man har lånt. De nye funktioner skal gerne spare endnu flere for en tur i Borgerservice, når de skal have MitID.

»3,9 millioner borgere har allerede fået MitID, men vi skal også have de sidste med. Vi ved, at der er borgere, som har haft udfordringer med at få MitID, fordi de eksempelvis ikke har kunnet opdatere deres ID-oplysninger hjemmefra, og presset på Borgerservice har nogle steder betydet lange ventetider. Vi arbejder hele tiden på at finde løsninger, der kan hjælpe borgerne over på MitID så nemt som muligt. De nye funktioner giver nu flere muligheder for at klare skiftet fra NemID til MitID hjemmefra,« fortæller Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

De nye muligheder i MitID appen er et supplement til de eksisterende muligheder for at få MitID. Man kan fortsat få MitID ved at logge på sin net- og mobilbank eller via MitID.dk. Man kan også stadig opdatere sine ID-oplysninger med NemID-nøgleapp. Har man ikke et gyldigt pas, og er blevet bedt om at opdatere sine ID-oplysninger, skal man fortsat bestille tid i Borgerservice.

Flere opdateringer på vej i købet af sommeren

Hen over sommeren og ud på efteråret kommer der endnu flere opdateringer i MitID-app, så det også bliver muligt at bestille og aktivere for eksempel MitID kodeviser og kodeoplæser direkte fra MitID-app. På sigt bliver det også muligt at få MitID i MitID-app med udenlandske pas og Schengen ID-kort med chip. Datoerne vil løbende blive meldt ud på MitID.dk.

Sådan fungerer det – når du skal hjælpe en pårørende

Find den nye funktion på forsiden af MitID-app via indstillingerne under menupunktet ”Opret MitID”. Telefonens ejer skal således ikke være logget ind i sin MitID-app, mens andre låner telefonen til passcanning. Appen skal være opdateret til version 2.0.8. Den nye version vil være tilgængelig i App Store og Google Play i løbet af tirsdag den 7. juni 2022.

Læs mere om den nye funktionalitet her: MitID.dk/faa-mitid-med-pas, hvor du også finder en vejledning til, hvordan du får MitID i MitID-app.

Med MitID stilles der høje krav til, at man kan bekræfte, hvem man er, når man skal have MitID. Det kan MitID appen nu hjælpe med – så længe du også har et pas. Sådan får du MitID i appen:

  • Find den nye funktion på forsiden af MitID-app via indstillingerne under menupunktet “Opret MitID”.
  • Scan koden og aflæs chippen i dit pas.
  • Scan herefter dit ansigt, så det kan sammenlignes med dit pasfoto.
  • MitID appen genererer nu et såkaldt 3D FaceScan, og hvis resultatet af denne sammenligning er tilfredsstillende, bekræfter appen din identitet, så du kan oprette MitID direkte i appen.

Alle oplysninger behandles krypteret, og MitID-appen gemmer hverken data læst fra passet eller fra ansigtsscanningen. Teknologien bag ansigtssammenligningen er den samme, som man kender fra lufthavnenes automatiske paskontrol.

Skal du hjælpe en pårørende med at få MitID via din MitID-app, skal I igennem samme trin – blot med din pårørendes pas og ved at scanne din pårørendes ansigt.

Du skal bruge et dansk, grønlandsk eller færøsk pas samt en telefon, der kan scanne pas. Det vil sige en iPhone 7 eller opefter eller en nyere Android-telefon. Det behøver ikke være din egen telefon, men kan også være en pårørendes.

Når passet er scannet, og MitID er oprettet, kan MitID app efterfølgende installeres på de fleste telefoner også af lidt ældre dato. På iPhone skal styresystemet blot være opdateret til mindst iOS 12 for at kunne køre MitID app, hvilket svarer til iPhone 5S og frem; på Android skal styresystemet være mindst version 7.

Det vil altså sige, at det ikke nødvendigvis behøver at være samme telefon, som man bruger til at scanne pas og til at køre MitID appen på efterfølgende.

Øverst: Genrefoto. (Foto: VioNettaStock / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.