iPhone-app hjælper unge med selvskade

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – iPhone-appen SAFE, som er udviklet af Psykiatrien i Region Sjælland, er blandt de fem nominerede til Danske Regioners pris for Årets Borgerinddragende Initiativ 2020.

iPhone-appen SAFE – er er udviklet af Psykiatrien i Region Sjælland til at hjælpe mennesker, der begår selvskade – er blandt de fem nominerede til Danske Regioners pris for Årets Borgerinddragende Initiativ 2020. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Hjælper med redskaber til at afværge adfærden

SAFE er en iPhone-app, som kan hjælpe mennesker, der er selvskadende, med redskaber til at afværge adfærden.

Appen kan også hjælpe pårørende og personale, som gerne vil hjælpe dem, der skader sig selv for at lindre svære følelser og tanker med fysisk smerte.

iPhone-appen indeholder 32 beroligende metoder. Metoderne hjælper med at flytte fokus, skabe ro og give alternative handlemuligheder.

Det kan for eksempel være at tegne smukke mønstre, at gå og mærke jordforbindelsen, at trykke på bobleplast, at røre ved et blødt tøjdyr, at bryde en negativ tankespirl ved at drikke en kold sodavand eller spise en chili eller at tygge knækbrød med fokus på rytmen.

Amanda Bonnevie Christophersen på 22 år er med til at udvikle appen – og bruger den selv

»Det er fedt, der er så mange muligheder. Der er strategier og metoder for enhver. Det giver super god mening for dem, der har behov for at lave en fysisk kriseplan, som de kan bruge, når de får det skidt. Man kan afprøve de forskellige metoder og udvælge dem, der passer til én,« siger hun.

Ønskede nye metoder til at håndterer selvskade

Brugere, pårørende, sundhedsprofessionelle samt Foreningen landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) har været med til at udvikle appen. Desuden har der også været en ingeniør og en antropolog med i arbejdet.

iPhone-appen udsprang af et ønske hos brugerne om at udvikle nye metoder, der kunne hjælpe dem med at håndtere deres egen selvskadende adfærd.

Artiklen fortsætter under videoen.

»Det har været en borgerstyret proces hele vejen igennem. Borgerne havde et behov, og de ville have denne her app. De var fulde af ideer til, hvad den skulle kunne, og hvordan den kan hjælpe dem i deres hverdag,« fortæller projektleder Lene Berring fra Psykiatrien Region Sjælland og fortsætter:

»Håbet med appen er, at vi kan komme ud til borgerne, inden de bliver selvskadende. Vi vil meget gerne nå de unge i gymnasiet og på andre uddannelsessteder samt deres forældre tidligt. Så lige nu er vi i gang med at udbrede appen.«

Appen kan hentes i App Store, hvor den hedder SAFE RSJ. Det kræver med andre ord, at man har en iPhone.

»Jeg håber, vi kan udvikle appen, så den også kan bruges til angst og uro. Det er mange af de samme metoder, der virker,« siger Amanda Bonnevie Christophersen og fortsætter:

»Og så er mit store mål, at appen bliver koblet på Sundhedsplatformen, så man i ro og mag kan lave strategier, som personalet så kan se i journalen, hvis man bliver indlagt. Så kan de se hvilke værktøjer, der virker, og hvordan de kan hjælpe.«

Vinderen af prisen Årets Borgerinddragende Initiativ 2020 afsløres ved Danske Regioners generalforsamling den 2. april 2020.

Øverst: iPhone-appen kan hentes i App Store, hvor den hedder SAFE RSJ. (Foto: Region Sjælland). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.