Håber at være klar til COVID-19-test før påske

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Zand.News – Vi er ikke på plads til at kunne komme i gang med at teste den nye gruppe endnu, fortæller en lægefaglig vicedirektør i Region Sjælland. Imens er telefonerne rødglødende hos de praktiserende læger.

Region Sjælland arbejder i samarbejde med PLO Sjælland på højtryk for at blive klar til at visitere og tage imod borgere med milde symptomer. Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Mere personale, flere værnemidler og mere plads

Efter sundhedsmyndighederne onsdag eftermiddag meldte ud, at man nu åbner op for test af mennesker med milde symptomer, der samtidig lever op til en række kriterier, har både de praktiserende læger og Region Sjælland fået ekstra travlt.

»Vi er ikke på plads til at kunne komme i gang med at teste denne nye gruppe endnu,« fortæller lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, Jesper Gyllenborg, og fortsætter:

»Det er en meget stor gruppe mennesker, der er tale om. Og det kræver et større setup, end vi har nu. Så vi arbejder på højtryk for at finde løsninger, som vi lige nu håber på at have klar til starten af næste uge.«

Han pointerer, at når man øger mængden af mennesker, der skal testes så markant, er der mange procedurer og praktik, der skal gå op i en højere enhed.

Det kræver mere personale, flere værnemidler og mere plads at teste mange flere mennesker. Setuppet skal være så sikkert som muligt for både patienter og personale.

Rødglødende telefoner hos de praktiserende læger

Både torsdag og fredag har telefonerne hos de praktiserende læger i regionen været rødglødende med borgere, der gerne ville testes, fordi de har milde symptomer.

»De praktiserende læger står over for en kæmpe udfordring, fordi der er dem, der står i første række, når det kommer til at vurdere, hvem der skal henvises til test for COVID-19,« siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Sjælland, Camilla Høegh-Guldberg, og fortsætter:

»Det gør de ud fra en lægefaglig vurdering, som tager udgangspunkt i de retningslinjer, der er udsendt af Sundhedsstyrelsen. Og ud fra dem er det ikke alle med milde symptomer, der kan henvises til test.«

Forvirring hos borgere over de nye retningslinjer

Hos PLO Sjælland har man oplevet forvirring hos borgerne omkring netop de retningslinjer, som gør, at de praktiserende læger ikke kan sende alle med milde symptomer videre til en test, og en undren over hospitalerne ikke allerede torsdag morgen var klar til at teste endnu flere borgere.

»Vi har stor forståelse for, at vores patienter er forvirrede og frustrerede. Vi forsøger at give en fyldestgørende forklaring til de patienter, som ringer ind for at blive testet, men som ikke lever op til kriterierne, eller som gør det, men først kan henvises, når sygehusene melder klar,« forklarer Camilla Høegh-Guldberg og fortsætter:

»Vi har et godt samarbejde med Region Sjælland. Og lige for tiden laver vi rigtig mange store ændringer på virkelig kort tid. Vores patienter er vist begyndt at tage for givet, at vi stort set kan omstille vores arbejdsgange fra dag til dag. Så jeg tror, det er vigtigt at huske på, at vi en gang imellem skal bruge lidt længere tid på at etablere løsninger, som vi er sikre på fungerer, fortæller Camilla Høegh-Guldberg.«

Du kan blive henvist til en diagnostisk test for COVID-19, hvis du har milde symptomer på COVID-19 ud fra en lægefaglig vurdering og for eksempel:

  • Har nære relationer i særlige risikogrupper (husstandsmedlemmer med nedsat immunforsvar, svær kronisk sygdom med videre).
  • Har svært ved at følge anbefaling om selvisolation i hjemmet (af sociale, adfærdsmæssige, boligmæssige ressourcemæssige grunde).
  • Har været i tæt kontakt med COVID-19-patient.

Sundhedsstyrelsen skrev onsdag: Flere kan henvises til test

Nu kan flere patienter med milde symptomer blive henvist direkte til en test for COVID-19 i de regionale udredningsklinikker. Det skrev Sundhedsstyrelsen onsdag.

Med den reviderede retningslinje kan læger i almen praksis fortsat henvise patienter med moderate eller alvorlige symptomer til en sundhedsfaglig vurdering og test. Men hvis patienter har milde symptomer, kan den praktiserende læge nu henvise direkte til test.

Det er også blevet lettere at henvise medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med milde symptomer til test, så det kan blive afklaret, om de udgør en smitterisiko, eller om de kan komme tilbage på arbejde.

Det er den praktiserende læge, der foretager vurderingen. Patienter med både lette og mere alvorlige symptomer på COVID-19 skal stadig ringe til egen læge og ikke møde op i venteværelset.

Øverst: Fotomontage af Slagelse Sygehus. (Foto: Geralt / Pixabay, Slagelse Media). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.