Alt for mange cykler uden lys i mørket

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Zand.News – 39 procent af cyklisterne i Region Sjælland siger, at de vil cykle videre uden lys, hvis deres lys ikke virker, eller hvis de har glemt at tage lygterne med.

Fire ud af ti voksne cyklister vil køre videre, selv om de ikke har lys på cyklen, når det bliver mørkt. Det oplyser Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

44 procent cykler videre i mørket

Forestil dig, at det er mørkt, og der kun er begrænset gadebelysning. Hvad gør du, hvis du har glemt dine cykellygter, eller de er gået i stykker?

Det spørgsmål har Rådet for Sikker Trafik stillet til 2.374 voksne cyklister, og svarene viser, at 32 procent vil gøre det rigtige og lade være med at cykle eller vil trække cyklen. Men 44 procent af cyklisterne siger, at de vil vælge at cykle videre i mørket, selv om de kan være svære at se.

»Når vi er i trafikken, så er vi afhængige af hinanden. Særligt her om vinteren kan det være svært at se cyklisterne, hvis de ikke har lys på cyklen, når mørket falder på. Det betyder, at man risikerer at blive overset,« siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, og fortsætter:

»En måde at sikre, at man altid har lys på, er at få fastmonteret cykellygter på cyklen. Som et alternativ kan man have et par ekstra cykellygter med i tasken.«

Især mandlige cyklister i alderen 18-35 år

Når man ser på, hvem der siger, at de vil cykle videre i mørket, selv om de ikke har lys på cyklen, er der stor forskel på, hvem der svarer hvad. Det er særligt de mandlige cyklister – og mest i aldersgruppen 18-35 år – der siger, at de vil cykle uden lys i mørket.

Og når man ser på regionerne, er problemet størst i Region Hovedstaden, hvor 50 procent af cyklisterne siger, at de vil vælge at cykle videre uden lys i mørket, mens for eksempel 39 procent af cyklisterne i Region Sjælland siger, at de vil cykle videre uden lys.

Bilister kan have svært ved at se dig

Cyklister uden lys er også noget, som mange bilister har mødt i trafikken. Det viser en anden undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført i 2021.

I den undersøgelse har man spurgt 1.841 bilister, om de har oplevet, at der var cyklister, man som bilist havde svært ved at se på grund af manglende eller utilstrækkeligt lys på cyklen. I undersøgelse svarer 32 procent af bilisterne, at det har de oplevet meget ofte eller ofte inden for de sidste tre måneder.

»En del af cyklisterne siger, at når de cykler uden lys, så kører de mere forsigtigt. Men det ændrer ikke ved, at andre kan have meget svært ved at se dig i mørket, når du ikke har lys på. Så selv om man ikke kan overskue at lade cyklen stå eller trække den, så er det det bedste, man kan gøre i situationen – både for sig selv og andre i trafikken,« siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.