Tusindvis af smykker med tungmetaller beslaglagt

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – »Kemikalieinspektionen kan konstatere, at mange af de billigere smykketyper med oprindelse fra tredjelande har for høje indhold af uønskede tungmetaller,« lyder det fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion. Armbåndsure, smykker med ur og halskæder til børn blev beslaglagt ved en tidligere kontrol af webshops. Denne gang er kontrollen udført sammen med Toldstyrelsen.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har sammen med Toldstyrelsen beslaglagt en stor mængde smykker med indhold af ulovlige tungmetaller som cadmium og bly. Smykkerne kommer derfor ikke ud til forbrugerne. Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Otte smykker indeholdt farlige tungmetaller

Hvert år beslaglægges der mange ulovlige produkter. Det gælder både i forsendelser til private og virksomheders import fra tredjelande.

Oftest indeholder produkterne stoffer, der er sundhedsskadelige. Det er også tilfældet for den seneste beslaglæggelse.

Ud af 31 tilbageholdte smykketyper fandt Kemikalieinspektionen, at otte af smykketyperne indeholdt tungmetaller som cadmium og bly.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses bunker af beslaglagte smykker fra den seneste beslaglæggelse. (Foto: Miljøstyrelsen).

Det resultat ligger på linje med resultaterne fra Inspektionens kontrolkampagne på området i 2020.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har for eksempel kontrolleret 26 smykkeprodukter fra danske og udenlandske webshops ved en tidligere lejlighed. Produkterne var især til børn og unge, og der var primært tale om lavprisprodukter. Otte produkter overholdt ikke en eller flere af reglerne: Fire armbåndsure, et smykke med ur, en halskæde og to børnesmykkesæt.

»Kemikalieinspektionen kan konstatere, at mange af de billigere smykketyper med oprindelse fra tredjelande har for høje indhold af uønskede tungmetaller,« siger Kim Holm Boesen, der er kontorchef hos Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Tolderne fandt 4.080 varemærkeforfalskede smykker

Toldstyrelsen har i samme sending fundet 4.080 smykker, der vurderes at være varemærkeforfalskede og/eller piratkopierede, hvilket vil sige kopier af kendte designere.

»De beslaglagte smykker er et godt eksempel på, at kopivarer både kan være sundhedsfarlige og samtidigt skævvrider konkurrencen for danske virksomheder,« siger Trine Dancygier, der er kontorchef i Toldstyrelsen, og fortsætter:

»Der er med andre ord flere grunde til, at det er et område, vi har særlig fokus på i toldkontrollen og i vejledningen til forbrugerne.«

Giftige for mennesker og øvrige organismer i miljøet

Cadmium og bly er jævnfør REACH-forordningen forbudt i smykker, og derfor sendes alle smykkerne til destruktion. Alt i alt er der beslaglagt 5.860 smykker til destruktion på grund af tungmetal indhold.

Tungmetaller er giftige for mennesker og øvrige organismer i miljøet. Tungmetaller nedbrydes ikke ved affaldsbehandling, og tungmetaller i affaldet vil før eller senere blive frigivet til omgivelserne.

Cadmium er et grundstof, der er giftigt for både mennesker og miljø. Hos mennesker kan cadmium føre til giftige effekter særligt i nyrerne. Der ses også effekter på skelettet (knogleskørhed) og åndedrætssystemet efter vedvarende udsættelse.

I arbejdsmiljøet er der set en sammenhæng mellem længere tids udsættelse for høje koncentrationer af cadmium og udvikling af lungekræft. Cadmium er også giftigt i miljøet. Den væsentligste kilde til optag af cadmium hos mennesker er via fødevarer og – hos rygere – fra tobak.

Bly har gennem århundreder været brugt i et utal af produkter pga. af sine unikke egenskaber. Desværre er bly også et giftigt tungmetal, der ophobes i mennesker, hvor selv små mængder bly kan medføre en sundhedsskade. Bly påvirker nervesystemet.

Øverst: Billeder fra en tidligere kontrol af webshops. (Foto: Miljøstyrelsen). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.