Sukkerbomber i madpakken klistrer sig til tænderne

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Zand.News – Tørret frugt og müslibarer er særligt slemme, fordi sukkeret klistrer til tænderne. Alle sukkerarter bortset fra kunstige sødemidler kan give huller i tænderne. Det gælder både tilsat sukker og naturligt sukker.

Snacks i børnenes madpakker indeholder ofte store mængder sukker, der kan give huller i tænderne. Erstat det søde med frugt og grønt og husk de gode tandplejevaner, opfordrer Tandlægeforeningen i en pressemeddelelse.

Tørret frugt og müslibarer er særligt slemme for tænderne

Det kan være fristende at give børn en snack med i madpakken, så de har energi til hele skoledagen. Men mange mellemmåltider, der ved første øjekast ser sunde ud, indeholder store mængder sukker, som kan give huller i tænderne. Det viser Tandlægeforeningens undersøgelse af mellemmåltider.

»Mange mellemmåltider indeholder næsten lige så meget sukker som slik og sodavand. Tørret frugt og müslibarer er særligt slemme, fordi sukkeret klistrer til tænderne. Det er faktisk mellemmåltider, der giver størst risiko for huller i tænderne, fordi sukkeret er i munden i længere tid,« advarer Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen.

14 sukkerknalder i tørrede tranebær plus det naturlige sukker

Tandlægeforeningen har tidligere set nærmere på sukkeret i en række mellemmåltider. Undersøgelsen viste, at en flaske hyldeblomstsaft indeholder, hvad der svarer til 16 sukkerknalder, og at en pose tørrede tranebær indeholder, hvad der svarer til 14 sukkerknalder. Og da disse tal kun dækker over mængden af tilsat sukker og ikke naturligt sukker fra for eksempel frugt, er det reelle sukkerindhold i mange tilfælde langt højere.

»Alle sukkerarter bortset fra kunstige sødemidler kan give huller i tænderne, men nogle sukkerarter er værre for tænderne end andre. Det er for eksempel hvidt sukker og rørsukker, som giver mere plak på tænderne, der kan udvikle sig til huller i tænderne,« forklarer Susanne Kleist.

Susanne Kleist anbefaler, at de søde mellemmåltider erstattes med frisk frugt og grønt, da det er sundere for både tænder og krop. Hun minder også om, at man bør hjælpe barnet med at børste tænder, helt indtil det er 10-12 år.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Olgakr / iStock). PM/pele.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.