Socialt uacceptabelt at benytte håndholdt mobil i bilen

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Ni ud af ti danskere mener, at det er socialt uacceptabelt at benytte en håndholdt mobiltelefon, mens man kører bil. Alligevel sigtede politiet 19.000 personer sidste år for at tale i håndholdt under kørslen.

I denne uge kontrollerer landets 12 politikredse uopmærksomme trafikanter på vejene for at få flere til at holde fokus på trafikken, når de sidder bag rattet.

Politiets kontrol sker samtidig med at Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og kommunerne sætter fokus på uopmærksomhed i trafikken med kampagnen “Kør bil, når du kører bil”, der varer fra den 17. september til den 7. oktober 2018.

93 % af de adspurgte mener, at det socialt uacceptabelt

I en undersøgelse blandt 2.113 bilister, som Promonitor har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, svarer 93 procent af de adspurgte, at det er socialt uacceptabelt at tale i håndholdt eller skrive på sin telefon, mens man kører i trafikken.

»De fleste har nok oplevet at møde en uopmærksom bilist, der slinger afsted på vejen og måske kommer over i modsatte vognbane. Det skaber både irritation og en enorm utryghed hos alle andre. Så drop mobilen, når du sidder bag rattet! Så kan du også nå at reagere hurtigere, hvis der opstår en kritisk situation,« siger seniorprojektleder Lisbeth Sahl fra Rådet for Sikker Trafik.

Færre taler i håndholdt – men stadig for mange ulykker

Undersøgelsen viser også, at der over flere år er sket et fald i antallet af bilister, der taler i håndholdt telefon bag rattet. Der er dog stadig, 14 procent af trafikanterne, der gør det meget ofte, ofte eller en gang imellem, viser undersøgelsen. Og det er alt for mange, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik og politiet.

»Hvert år må vi ringe på døren hos familier med besked om, at en pårørende enten er kommet alvorligt til skade eller har mistet livet på grund af uopmærksomhed i trafikken. Det er vigtigt, at vi alle er opmærksomme i trafikken, og derfor er uopmærksomhed et af Rigspolitiets fokusområder,« siger Christian Bertelsen, der er politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Alene sidste år sigtede politiet 19.900 trafikanter for at bruge håndholdt mobil, mens de kørte i trafikken. I denne uge sætter politiet i hele Europa ind med ekstra kontrol mod de uopmærksomme trafikanter.

Grafik: Rådet for Sikker Trafik
Rådet for Sikker Trafik

Fakta om uopmærksomhed under kørslen

  • Hvis du kører 80 km/t og kigger på din mobil eller GPS i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.
  • Kører du 50 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 56 meter med en pose over hovedet.
  • 70 procent af det, der distraherer os, foregår inde i bilen.
  • Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik, Transport DTU og Vejdirektoratet.

Danskerne holdning til uopmærksomhed i trafikken

I første halvår af 2018 har Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 2.113 bilister om deres holdning til uopmærksomhed i trafikken. Undersøgelsen viser, at:

  1. 93 procent danskerne mener, at det er socialt uacceptabelt at tale i håndholdt mobil og skrive på sin mobil bag rattet.
  2. 14 procent af danskerne taler meget ofte/ofte/en gang imellem i håndholdt bag rattet.
  3. 17 procent ser på telefonen meget ofte/ofte/en gang imellem, mens de kører.
  4. 66 procent af de adspurgte mener, at det vil være en god ide med en fordobling af politikontrollen af uopmærksomme trafikanter.

Foto: Rådet for Sikker Trafik.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.