Skolestart betyder masser af børn på skolevejene

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden opfordrer trafikanter og forældre til at være ekstra opmærksomme på alle børn, men især på teenagerne, da de oftest ender i trafikulykker. Teenagerne lytter til deres forældre, selvom de laver himmelvendte øjne, og derfor skal man fortsætte med at tale om trafikadfærd.

Fra i dag og i de kommende uger vil det igen vrimle med børn og unge på skolevejene i hele landet. Ferien er slut, og hverdagen er i gang.

I en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 2.030 forældre med børn i alderen 5-16 år, svarer 74 procent, at deres barn selv kommer i skole uden følge af en voksen. Det kan være til fods, på cykel eller med offentlig transport. Det er en stigning på fem procentpoint fra 2014.

16-årige kommer oftere til skade end 6-årige

»Det er positivt, at stadig flere børn kommer ud i trafikken og lærer at begå sig. Men desværre ser vi også, at jo ældre børnene bliver, jo oftere er de involveret i en ulykke i trafikken. Derfor er det vigtigt, at både trafikanter og forældre ikke kun har fokus på de yngste børn, men også er meget opmærksomme på teenagerne i trafikken,« siger projektleder i Rådet for Sikker Trafik Rosa Nissen.

I gennemsnit kommer de 16-årige otte gange så ofte til skade i trafikulykker som de 6-årige. Forklaringen er blandt andet, at teenagerne generelt går eller cykler mere i trafikken i forhold til de yngre børn. De er altså mere eksponerede.

Men en udfordring er også, at mange teenagere har fokus på meget andet end trafikken og tager flere farlige chancer, mens de går eller cykler. De kan for eksempel bruge deres mobiltelefon. Det skriver Rådet for Sikker Trafik.

Lytter selvom de laver himmelvendte øjne

I undersøgelsen blandt de 2.030 forældre har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden også spurgt, hvor trygge forældrene er ved at lade deres barn transportere sig selv til og fra skole. Svarene viser, at jo ældre børnene er, jo tryggere er forældrene ved at sende dem ud på egen hånd i trafikken.

Det kan for mange forældre give god mening at sænke skuldrene og blande sig mindre, når barnet bliver ældre, og man forventer, at nu har teenageren fuldstændig styr på trafikreglerne. Men det er vigtigt at fortsætte med at tale om trafikadfærd med ens barn, selvom barnet er blevet ældre.

»Vi ved fra en tidligere undersøgelse, at forældrene har større indflydelse på teenagernes holdninger til trafik, end vennerne har. Så selv om de unge laver himmelvendte øjne og giver udtryk for, at de ikke orker at høre om cykelhjelmens fortræffeligheder, og hvorfor det er farligt at være på sociale medier, mens man cykler, så påvirker det børnene i en positiv retning, når forældrene bliver ved med at tale om trafik med deres barn,« siger udviklingschef i TrygFonden, Dorte McGugan Pedersen.

Aktuelt kører Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 93 kommuner kampagnerne “Børn på vej” og “Teenager i trafikken”. Du kan få gode råd på Sikker Trafiks hjemmeside:

  • Lær de 5-6-årige at komme sikkert til skole.
  • Lær din teenager at færdes sikkert i trafikken.

Foto: Rådet for Sikker Trafik.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.