Politisk aftale skal inddrive mere gæld

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 9 måneder siden.

Zand.News – Fremover skal alle skyldnere afdrage på deres gæld – uanset typen af gæld til det offentlige.

Danskernes gæld til det offentlige har været stigende i en årrække. Et bredt flertal i Folketinget har i dag indgået en aftale, som både skal vende gældens udvikling og hjælpe de mest udsatte danskere. Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Automatisk træk før lønudbetalingen

Flere borgere skal afdrage på deres gæld til det offentlige. Til gengæld bliver renten halveret, der kommer større fokus på mulighederne for at eftergive gæld til socialt udsatte, og den frivillige gældsrådgivning bliver styrket.

Det er hovedelementerne i en ny politisk aftale, som skal bane vejen for at knække gælds-kurven. Aftalen er indgået af regeringen (Socialdemokratiet) samt Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

»Jeg er meget stolt af denne her aftale og taknemmelig for den konstruktive tilgang, jeg har mødt fra partierne. Alle er gået til opgaven med en fælles forståelse af, at det grundlæggende er uholdbart, at så mange danskere ikke har betalt, hvad de skylder til fællesskabet – men også af, at der er mennesker, som har brug for en håndsrækning for ikke at hænge fast i en gældsspiral,« siger skatteminister Jeppe Bruus (S).

Med aftalen introduceres en ny model for lønindeholdelse, som vil sikre, at mange flere skyldnere kommer til at afdrage på deres gæld via automatisk træk i indkomsten, før den kommer til udbetaling. Samtidig nedsættes inddrivelsesrenten med 4 procentpoint – en halvering i forhold til det gældende renteniveau. Det vil blandt andet gøre det nemmere for skyldnerne at blive gældfri.

Folk med høje indkomster skal betale mere

»Vi har arbejdet meget med den sociale balance i aftalen. Vi skruer op, så skyldnere med de højeste indkomster skal betale mere hver måned. Det beløb, der trækkes fra skyldnere med de allerlaveste indkomster, skruer vi omvendt en lille smule ned. Til gengæld vil flere komme til at mærke det, fordi alle skyldnere fremover skal afdrage på deres gæld – uanset typen af gæld til det offentlige. Og så giver vi den frivillige gældsrådgivning et markant løft. Lige nu stiger forbrugerpriserne, og mange har brug for hjælp til at møblere om i privatøkonomien for at få det hele til at hænge sammen,« siger Jeppe Bruus.

Omkring hver femte dansker har gæld til det offentlige i form af ubetalte skatter, bøder, underholdsbidrag, forsyningsafgifter osv. Borgere og virksomheders samlede gæld løb ved udgangen af 2021 op i 145 milliarder kroner, hvoraf kursværdien (gældens reelle værdi baseret på skyldnernes betalingsevne) var på cirka 35 milliarder kroner.

Læs aftalen på: skm.dk (pdf).

Øverst: Genrefoto. (Foto: Maksym Kapliuk / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.