Plat og svindel med Dankort falder voldsomt

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Et stærkt samarbejde med politiet og vækst i kontaktløse betalinger er medvirkende til, at misbruget af stjålne Dankort er faldet med 40 millioner kroner.

Det lønner sig at tage kampen om mod de kriminelle personer, der har slået sig op på at stjæle og lænse danskernes betalingskort. Det skriver Nets i en pressemeddelelse.

Dankortsvindel falder fra 97,7 til 57,5 millioner

I forhold til 2017 faldt den samlede svindel med Dankort således med mere end 40 millioner kroner – et fald fra 97,7 millioner kroner i 2017 til 57,5 millioner kroner i 2018.

»De positive tal er altid en god nyhed, men det glæder mig allermest, at vi meget længe kvartal efter kvartal har noteret os lavere svindel og hårdere tider for de kriminelle. Det viser, at det her er en kamp, vi kan vinde,« siger Kaspar Kock Kristensen, der er vicedirektør med ansvar for misbrugsbekæmpelse hos Nets.

Fra andet halvår af 2017 til andet halvår af 2018 faldt den samlede svindel med Dankort fra cirka 42 millioner kroner til cirka 25 millioner kroner – altså tæt på en halvering på det udbytte, som tyveknægtene slipper afsted med, når de stjæler danskernes penge.

Svindel med Dankortoplysninger og fysiske kort

Tallene dækker over to typer af svindel – dels svindel på nettet, hvor svindleren typisk ikke er i besiddelse af det fysiske kort, men har hacket sig til oplysningerne. Og dels misbrug i fysisk handel eller i hæveautomater.

Vellykkede forsøg på begge typer svindel er faldet gennem længere tid set i forhold til den samlede volumen af betalinger med Dankort.

Denne gang er det dog især misbrug med fysiske, stjålne Dankort, der er faldet – fra 0,149 promille af den samlede omsætning i butikker og hæveautomater i andet halvår af 2017 til 0,065 promille i andet halvår af 2018.

Nets arbejder løbende på en række fronter for at optimere bekæmpelsen af misbrug. Det sker både som investeringer i avancerede IT-systemer, der selv kan lære at opdage adfærdsmønstre og dermed svindel.

Også totrinsgodkendelse ved netkøb, hvor brugerne skal indtaste en kode, de modtager per sms, har haft en stærkt reducerende effekt.

Samarbejde og kontaktløse kort giver effekt

Samarbejdet med politi og banker har båret frugt. Blandt andet deltager Nets i et samarbejde, hvor data bliver brugt til at forudsige, hvor i det københavnske by- og natteliv, kriminelle vil slå til. En sådan aktion resulterede senest i december i otte anholdelser i nattelivet.

De kontaktløse betalinger har også haft en stærk effekt på de kriminelle, der har specialiseret sig at aflure PIN-koder og derefter stjæle kortet og lænse kontoen for penge.

(Genrefoto: DigitalMarketingAgency / Pixabay).

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.