Nu bliver kørekortet mobilt

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – »Fra i dag kan danskerne tage kørekortet med på mobilen, så det altid er ved hånden – også selv om man skulle have glemt sin pung derhjemme. Det digitale kørekort er et af de første af sin slags i verden,« siger finansministeren.

Fra i dag kan danskere lade deres fysiske kørekort blive hjemme i skuffen, når de kører bil. En ny kørekort-app er klar til download på smartphone, så kørekortet altid er lige ved hånden. Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Altid et gyldigt og sikkert ID i lommen

Danskerne behøver ikke længere huske det fysiske kørekort, når de skal køre bil. Fra i dag er det nemlig muligt at downloade en digital udgave af kørekortet, der både fungerer som gyldigt kørekort i Danmark og som ID-bevis i lighed med det velkendte lyserøde kørekort.

Appen “Kørekort” ligger klar til download til både Android og iOS. Når man har downloadet appen og logget ind med NemID, aktiverer man sit digitale kørekort ved at scanne sit pas og hente den billedfil, som er i alle pas. Det sikrer, at billedet kun ligger på ens egen telefon og ikke lagres andre steder.

»Fra i dag kan danskerne tage kørekortet med på mobilen, så det altid er ved hånden – også selv om man skulle have glemt sin pung derhjemme. Det digitale kørekort er et af de første af sin slags i verden, og det er udviklet med fokus på sikkerhed og brugervenlighed,« siger finansminister Nicolai Wammen (S) og fortsætter:

»Med appen har man altid et gyldigt og sikkert ID på sig, når man har behov for at identificere sig i dagligdagen, ligesom man ikke risikerer en bøde, hvis man skulle glemme det fysiske kørekort. På den måde er appen et enkelt digitalt værktøj, som gør hverdagen lidt lettere for danskerne. Den mulighed tror jeg mange vil tage godt imod.«

Den nye kørekort-app er et frivilligt tilbud, og man skal fortsat beholde sit fysiske kørekort – også når man har downloadet appen. Det digitale kørekort er desuden kun gældende inden for Danmarks grænser.

Fakta om det digitale kørekort og ID-bevis

Kørekortet bliver det første ID-bevis i Danmark, der bliver digitalt. I løbet af 2021 lanceres også det gule sundhedskort i en digital udgave. Det digitale kørekort er kun gældende inden for Danmarks grænser.

Der skal bruges NemID og pas, når appen tages i brug. Data er krypterede, og billedet, der bliver benyttet på kørekortet, scanner brugeren selv ind fra den billedfil, der ligger i passet. Billedet bliver udelukkende lagret på den pågældende telefon.

Ved fremvisning af kørekort-appen til politiet, vil politiet scanne den indbyggede QR-kode for at bekræfte gyldigheden. QR-koden er dynamisk, hvilket både højner sikkerheden og giver mulighed for, at politiet kan se billedet i egen app – uden at man er nødt til at give sin telefon til betjenten.

Den nye app “Kørekort” kan hentes til både Android og iOS i Google Play og App Store fra den 24. november 2020.

Øverst: Kørekort. (Foto: Digitaliseringsstyrelsen / Google Play). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.