Millioner af dåser og flasker forsvinder sporløst

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Dåser og flasker for 125 millioner kroner forsvinder sporløst hvert år. 40 procent af disse forsvinder i private hjem. Hvor mange forsvinder i dit hjem?

Pant for mere end 125 millioner kroner forsvinder hvert år sporløst i Danmark. Hvor bliver den af? Det mysterium er endeligt blevet løst. Det skriver Dansk Retursystem i en pressemeddelelse.

Beregninger bygger på ti års analyser af pantsystemet

Danmark har et af verdens bedste pantsystemer. Alligevel forsvinder 8 procent af de danske pantflasker og pantdåser hvert år – pant til en samlet værdi af mere end 125 millioner kroner.

Hidtil har ingen vidst, hvor de 125 millioner flasker og dåser egentlig forsvandt hen. Men det ved vi nu, takket være nye beregninger fra Dansk Retursystem, som blandt andet bygger på ti års analyser af, hvad der ligger i danskernes skraldespande.

»Selv om danskerne er flittige ved flaskeautomaterne, og sidste år afleverede 1,4 milliarder flasker og dåser, arbejder vi hele tiden på at forbedre pantsystemet – og det er det, vores undersøgelse skal bruges til,« siger Marlene Holmgaard Fris, der er markedsdirektør i Dansk Retursystem om baggrunden for efterforskningen.

92 procent af alle flasker og dåser med pant kommer retur, og nu er det undersøgt, hvor de sidste 8 procent havner. (Grafik: Dansk Retursystem).

Hvor forsvinder de 125 millioner dåser og flasker hen:

  • Den største del, nemlig 40 procent, forsvinder i de private hjem, hvor de bliver smidt ud – enten sammen med sorteret affald eller sammen med restaffaldet.
  • De 30 procent forsvinder i erhvervslivet – både fra butikkernes pantrum, fra arbejdspladser, samt hoteller og restauranter, selv om de generelt har et velfungerende pantmaskineri.
  • De 20 procent havner i skraldespande i det offentlige rum såsom i parker og på busstationer.
  • De sidste 10 procent forsvinder andre steder hen. Heldigvis ser det ud til, at det kun er en meget lille del – under fem procent af den forsvundne pant, svarende til cirka 0,5 procent af den samlede mængde pant – der forsvinder i naturen.

De unge er meget miljøbevidste – men også magelige

Selv om unge mennesker er meget miljøbevidste, er de tilsyneladende også magelige.

Undersøgelserne bag beregningerne viser nemlig, at 15-30-årige er mere tilbøjelige end andre aldersgrupper til at smide panten i skraldespanden eller stille den tilfældigt på gaden, når de er udenfor hjemmet, sammenlignet med andre aldersgrupper.

Således blev der for eksempel fundet pantflasker i hele 55 procent af skraldespandene på en række sjællandske ungdomsuddannelsesinstitutioner.

Det har været et stort efterforskningsarbejde at finde ud af, hvor panten lander henne. Undersøgelsen bygger blandt andet på ti års data om, hvad danskerne smider ud – data, der er hentet ved at analysere og sortere danskernes affald.

Kampagne for genanvendelse skal sikre panten det evige liv

En dåse eller en flaske med pant har i princippet et uendeligt liv. Så længe den bliver afleveret som pant, kan den blive genanvendt i det uendelige.

Men pantflaskens eller pantdåsens uendelige liv stopper brat, så snart man smider den ud – også selv om den ryger ud med det sorterede affald til metal, plastik eller glas.

»Mange bliver overraskede over det her: Men det er ikke lige meget om man afleverer panten, eller smider den i det sorterede affald. En flaske eller en dåse, der blandes med andet kildesorteret affald, kan ikke blive til nye flasker eller dåser igen, da der er skrappe krav til fødevareemballage, der produceres af genanvendte materialer. Og som vores undersøgelse viser, er det et stort problem, at folk smider pant ud,« forklarer Marlene Holmgaard Friis og fortsætter:

»Derfor lancerer vi nu en ny kampagne på streamingtjenester og sociale medier med titlen “Mere end ét liv”. Den består af tre små film om de situationer, hvor flaskernes og dåsernes næste liv er lige ved at gå tabt, og er lavet for netop at få os til at reflektere over, hvordan vi hver især kan være med til at hjælpe pantflaskerne og -dåserne til at leve alle de liv, de er skabt til!«

Kampagnen startede den 11. marts.

Øverst: Dansk Retursystem lancerer en ny kampagne med titlen “Mere end ét liv”. (Foto: Dansk Retursystem). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.