Husk D-vitamin hver dag i den mørke periode

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 9 måneder siden.

Zand.News – I vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle fra fire år tager et tilskud af D-vitamin fra begyndelsen af oktober til og med april. Andre befolkningsgrupper bør tage D-vitamin hele året.

Knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har mangel på D-vitamin om foråret. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle fra 4 år tager D-vitamin fra begyndelsen af oktober til og med april. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

I vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden

Selvom den sidste tan-line fra sommerens solbadning stadig svagt markerer overgangen mellem t-shirt og bar arm, så tag ikke fejl: Det er lige nu, din krop begynder at tære på det lager af D-vitamin, du har oparbejdet gennem sommeren. I vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle fra fire år tager et tilskud af D-vitamin fra begyndelsen af oktober til og med april.

Anbefalingen kom i 2020, da en undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse viste, at knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret, når sommerens overskud er brugt op. Vitaminet er særdeles vigtigt for at kroppen kan optage calcium i tarmene. Derfor kan mangel på D-vitamin svække knogler og muskler.

Anbefalingen om D-vitaminer er relativt ny i Danmark

»Anbefalingen er relativt ny, og derfor vil vi gerne minde danskerne om, at de skal huske at tage et tilskud af D-vitamin,« fortæller Anne Pøhl, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler samtidig, at forældre giver D-vitamin til deres små børn hele året, indtil barnet fylder 4 år.

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler:

  • D-vitamintilskud til voksne og børn fra 4 år: Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et kosttilskud med 5-10 mikrogram vitamin D i vinterhalvåret (fra begyndelsen af oktober til og med april).
  • D-vitamintilskud til spæd- og småbørn under 4 år: Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler at give spæd- og småbørn et forebyggende D-vitamintilskud på 10 mikrogram dagligt hele året, fra 2 uger og indtil 4 år. Hvis forældrene giver barnet en børnevitaminpille, skal barnet ikke samtidig have D-vitamintilskud.
  • D-vitamintilskud til særlige befolkningsgrupper: 10 mikrogram D-vitamin dagligt hele året anbefales til: Gravide, børn og voksne med mørk hud, børn og voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren, og personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys.
  • 20 mikrogram D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året anbefales til: Personer over 70 år, personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder, og personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Ozon / iStock). PM/pele.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.