Gør skolestart sjov og sund med madpakken

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Det kan være vanskeligt i en travl hverdag at finde på ideer til en inspirerende madpakke. Som en hjælp til forældre til børn i de kommende 0. klasser har skolemælksordningen udarbejdet opskrifter, inspiration og tips.

De cirka 800 børn i Slagelse Kommune, der begynder i 0. klasse i august, og deres forældre kan få tips og opskrifter til en sjov og sund madpakke fra Mejeriernes Skolemælksordning.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Spisepausen kan være en stor omvæltning i 0. klasse

En klapsammenmad med torskerogn samt tomat, agurk og gulerod som tilbehør. En grov chokoladebolle. En amagermad – klassikeren med en skive rugbrød og en skive franskbrød – med hytteost og salat.

Det er eksempler på, hvordan du nemt og uden at skulle bruge oceaner af tid kan gøre dit barns madpakke til en appetitvækker.

Det er vigtigt – især hvis man er forælder til en søn eller datter, der sammen med cirka 800 andre børn i Slagelse Kommune – og 60.000 børn i hele Danmark – begynder i 0. klasse i august.

For når man skal til at lære at gå i skole, er spisepausen en stor omvæltning. Væk er børnehavens trygge rammer med god tid til maden, hjælpende pædagoger og fællesskab om måltidet.

Der er en kortere pause i 0. klasse end i børnehaven

I skolen er spisepausen kortere, og med ofte kun én voksen til stede skal børnene være mere selvhjulpne; samtidig med at mange børn ikke er vant til at have en madpakke med.

De udfordringer kan en madpakke, som med indbydende og sund kost giver barnet lyst til at spise, være med til at takle.

»Børn har brug for næring til læring. De har en lang skoledag, der kræver masser af energi. Derfor er det nødvendigt med en god madpakke og en drikkedunk med vand – og så anbefaler vi, at man supplerer madpakken med en skolemælk,« siger projektleder Louise Basic Poulsen fra Mejeriernes Skolemælksordning.

Skolemælk.dk: »Det skal være nemt for alle at være sunde«

Men i en travl hverdag kan det være svært at finde på ideer til en inspirerende madpakke.

Som en hjælp til forældre til børn i de kommende 0. klasser har Mejeriernes Skolemælksordning udarbejdet opskrifter, inspiration og tips, der sikrer energi og væske til en lang skoledag.

Opskrifterne, der tager udgangspunkt i de officielle kostråd, og det øvrige materiale ligger på Skolemælk.dk.

»Det skal være nemt for alle at være sunde. Ellers bliver sundheden nedprioriteret og taber kampen mod hverdagens praktik. Vores opskrifter er nemme at gå til. Mange af dem kan man lave sammen med sit barn, så det at smøre madpakke bliver en hyggestund,« siger Louise Basic Poulsen.

Tjekliste til den sunde madpakke:

  • Spis rugbrød eller fuldkornsbrød
  • Få masser af frugt og grønt som snack, salat eller pålæg
  • Spis varieret pålæg af kød, ost, fisk eller æg
  • Sørg for, at barnet får væske: køb en god drikkedunk og meld dit barn til Skolemælksordningen på www.skolemaelk.dk.

Øverst: En klapsammenmad med torskerogn samt pære, agurk, tomat og gulerod som tilbehør er lige til at spise i det store frikvarter i 0. klasse. (Foto: Mejeriernes Skolemælksordning). PM/red.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.