Danskerne er vilde med dyre cigaretter

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – To ud af tre danskere synes, at en pakke cigaretter skal koste 60 kroner, og mere end halvdelen vil have prisen helt op på 90 kroner.

Hvad synes du om at hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kroner for at undgå, at børn og unge begynder at ryge? Det spørgsmål har Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og TrygFonden stillet til over 5000 danskere i 2018.

Kun 15 procent er imod en prisstigning på cigaretter

Langt de fleste – 67 procent – synes godt om forslaget. Det er en stigning på 5 procent fra 2017, hvor 64 procent bakkede op om dyrere tobak. Kun 15 procent er imod en prisstigning på cigaretter.

Artiklen fortsætter efter billedet.

To ud af tre danskere synes, at en pakke cigaretter skal koste 60 kroner. (Grafik: Kræftens Bekæmpelse).

»Flere og flere danskere har fået øjnene op for, at der skal kontante midler i brug, hvis børn og unge ikke skal ryge. Derfor glæder jeg mig over, at opbakningen til dyrere cigaretter stiger i befolkningen,« siger Morten Ørsted-Rasmussen, Forebyggelseschef i Hjerteforeningen.

Over halvdelen af befolkningen – 56 procent – er endda villige til at hæve prisen for en pakke cigaretter til 90 kroner.

Det viser nye tal fra undersøgelsen “Danskernes holdning til tobak” fra Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og TrygFonden. Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Hver tredje ryger vil også have prisen på tobak op

Ikke overraskende er opbakningen til højere priser på tobak mindre blandt dem, der selv ryger. Men også her er der sket en ændring.

For 30 procent af dagligrygerne synes, at prisen på en pakke cigaretter godt kan stige med en tyver. I 2017 syntes kun 22 procent af dagligrygerne, at det var en god idé at betale 50 procent mere for tobakken.

»Der er nok ikke mange produkter, hvor et flertal ligefrem efterspørger en prisstigning. Men mange kan jo godt se, at højere pris på cigaretter sker af omsorg for vores børn og unge. Derfor oplever vi en øget opbakning – også blandt dem, der selv ryger,« forklarer Jette Jul Bruun, programchef i TrygFonden.

Hele 72 procent af de unge ønsker dyrere tobak.

Dyrere cigaretter er – isoleret set – det mest effektive middel til at forhindre børn og unge i at begynde at ryge. Det viser gode erfaringer fra lande som Norge, Australien og Storbritannien, der allerede har gjort tobakken markant dyrere.

»Vi ved, at især den unge målgruppe bliver påvirket af prisen på cigaretter. Så når vi ønsker dyrere tobak, er det for at undgå, at børn og unge begynder,« siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Og det er unge helt med på. En undersøgelse fra 2018 viser, at 72 procent af de 14-19-årige ønsker dyrere tobak.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Ljupco / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.