Bilister med håndholdt mobil kører oftere galt

Artiklen er opdateret for 8 måneder siden.

Zand.News – »Vi ved fra tidligere undersøgelser af alvorlige trafikulykker, at når man har hænder og øjne på mobilen, så øges risikoen for en ulykke markant,« lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

Bilister, der bruger håndholdt mobil bag rattet, kører op til 10 gange så ofte galt i trafikken sammenlignet med bilister, der aldrig bruger håndholdt mobil. Det viser en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført blandt flere end 5.000 bilister. Det skriver rådet i en pressemeddelelse.

Kort maskingenereret resume skrevet af kunstig intelligens (AI): En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at bilister, der bruger håndholdt mobiltelefon under kørslen, har op til 10 gange større risiko for at være involveret i trafikulykker sammenlignet med dem, der aldrig bruger mobil bag rattet. Kampagnen, støttet af Forsikring & Pension og 59 kommuner, forsøger at mindske antallet af uopmærksomhedsrelaterede ulykker. Undersøgelsen afslører også, at hver syvende bilist stadig bruger håndholdte mobiler under kørslen, hvilket bekymrer forsikringsbranchen, da selv kortvarig uopmærksomhed kan have alvorlige konsekvenser. Målet er at reducere antallet af trafikdræbte og tilskadekomne på de danske veje.

Hænder og øjne på mobilen øger risikoen for ulykker

Tusindvis af knaldrøde plakater langs vejene minder i de her uger trafikanterne om, at de skal køre bil, når de kører bil. Det er Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 59 kommuner, der står bag den tre uger lange kampagne, der vil begrænse antallet af trafikulykker på grund af uopmærksomhed.

Og det er der brug for. I forbindelse med kampagnen har Rådet for Sikker Trafik spurgt flere end 5.000 bilister, om de inden for det seneste år har været involveret i en trafikulykke med eller uden personskade.

Undersøgelsen viser, at de bilister, som en gang i mellem eller oftere bruger håndholdt mobiltelefon under kørslen, har været involveret i en ulykke op til ti gange så ofte som bilister, der aldrig bruger håndholdt mobil, når de kører bil.

»Der kan være flere årsager til, at folk er kørt galt. Men meget ville være vundet, hvis bilisterne som minimum holdt fingrene fra deres mobiltelefon, når de kører. Vi ved fra tidligere undersøgelser af alvorlige trafikulykker, at når man har hænder og øjne på mobilen, så øges risikoen for en ulykke markant,« siger Lisbeth Sahl Bauditz fra Rådet for Sikker Trafik.

Hver syvende bilist bruger stadig en håndholdt mobil

I undersøgelsen kan man også se, at selv om flere og flere hen over årene har droppet den håndholdte mobil, når de taler i telefon bag rattet, så er der stadig en generel udfordring med brugen af håndholdte mobiler.

Hver 7. bilist svarer, at vedkommende bruger håndholdt mobil enten meget ofte, ofte eller en gang i mellem, når de kører i trafikken, viser undersøgelsen. Det er et tal, der vækker bekymring hos brancheforeningen Forsikring & Pension. For selv få sekunders uopmærksomhed er hvert år skyld i mange alvorlige ulykker på vejene.

»Der er stadig alt for mange ulykker som skyldes uopmærksomhed og det har store konsekvenser. I forsikringsbranchen er vi meget optaget af at hjælpe med at øge trafiksikkerheden på de danske veje og har en klar målsætning om at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken,« siger Pia Holm Steffensen, der er underdirektør i F&P.

Øverst: Håndholdt GPS. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/bkco