Bilejere hælder ulovligt kølemidler i bilen

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – »Vi kan ikke risikere, at folk står hjemme i garagen og ulovligt fylder kemikalier på bilen, og bidrager til at varme kloden op,« siger miljøministeren.

Kølemidler til bilers aircondition sælges ulovligt på nettet. Midlerne må ikke bruges af private, og de indeholder en klimagas, der er 1400 gange kraftigere end CO2, som kan sive ud til omgivelserne.

Miljøministeren vil have bilejere bedre klædt på. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Folk varmer kloden op hjemme i garagen

I en række stikprøvekontroller har Miljøstyrelsen fundet ulovlige kølemidler, som er solgt til private.

Midlerne er solgt i ulovlige engangsbeholdere og indeholder den skadelige klimagas R134A, som er 1400 gange kraftigere end CO2, og dermed bidrager den til global opvarmning, når den slipper ud.

»Der er en grund til, at det kræver autorisation og uddannelse at håndtere den her type kølemidler. ,« siger miljøminister Lea Wermelin (S) og fortsætter:

»Vi kan ikke risikere, at folk står hjemme i garagen og ulovligt fylder kemikalier på bilen, og bidrager til at varme kloden op. Jeg tror, at forklaringen er, at bilejerne ved for lidt om, hvad det er de køber, og derfor vil jeg nu klæde dem bedre på.«

Vil sænke udledningen af drivhusgasser

R134a er ikke ulovlig, hvis gassen håndteres af professionelle, men den er ulovlig til private. En almindelig bils airconditionanlæg kan indeholde cirka 700 gram R134a.

Det svarer til 1.000 kg CO2 – eller den mængde CO2, som en almindelig personbil vil udlede ved at køre frem og tilbage mellem København og Barcelona to gange.

Miljøstyrelsen lancerer i denne uge en kampagne målrettet bilejere, som fortæller om reglerne for kølemidler.

Bilejere vil blandt andet møde kampagnen på sociale medier, og i bilklubber og bilfora online, ligesom bilbranche-organisationer som FDM og Autobranchen hjælper med at sprede budskabet.

»Regeringen har en meget ambitiøs målsætning om at sænke udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, og så nytter det ikke, at der slipper langt kraftigere klimagasser ud fra privatbiler,« siger miljøminister Lea Wermelin og fortsætter:

»Jeg forventer, at kampagnen vil få bilentusiaster og gør-det-selv-mekanikere til at tænke sig mere om til fordel for os alle sammen og en grønnere fremtid.«

Læs mere på: mst.dk/R134a.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Alexas Fotos / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.