Ældre mænd skal køre på damecykel

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Rådet for Sikker Trafik vil have flere ældre mænd til at vælge en damecykel. Det skal forhindre skader, som kan forringe livskvaliteten.

Flere cyklister over 65 år bør vælge en cykel uden midterstang. Det vil gøre deres cykeltur mere tryg og sikker.

Det er budskabet i en aktuel kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, som Rådet for Sikker Trafik skriver om i en pressemeddelelse.

Mange seniorerne mister balancen ved af- og påstigning

Danmark er et cykelland, og de fleste bliver ved med at cykle til højt op i alderen. Cirka syv ud af ti personer over 60 år kører på cykel, og næsten halvdelen af dem cykler mindst en gang om ugen i sommerhalvåret.

Det er godt for den enkeltes sundhed, velvære og mobilitet at blive ved med at træde i pedalerne. Men der er en udfordring: når vi kommer op i årene, stiger antallet af cykleuheld og -skader især på grund af dårligere balance.

Men det kan man nemt og enkelt gøre noget ved, lyder det i den aktuelle kampagne “Sikker på cykel – hele livet” fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, der opfordrer seniorerne til at se kritisk på, om de har den rette cykel.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mange seniorer mister balancen, når de skal af og på deres cykel. Derfor bør de vælge en cykel uden midterstang. (Foto: Rådet for Sikker Trafik).

»En stor del af uheldene sker, når seniorerne mister balancen, for eksempel når de løfter eller svinger benet højt op for at komme af eller på cyklen. Det gælder både for mænd og kvinder,« siger Tina Valter Olsen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik, og fortsætter:

»Derfor skal vi have flere seniorer til at vælge en cykel med såkaldt lav indstigning. Så kan mange uheld og skader undgås.«

Hver tiende mellem 65 og 80 år er faldet på cyklen

Når man ser på ulykkestallene, står det klart, at der er en udfordring. Cyklister over 65 år er overrepræsenterede i cyklistulykker, og ofte er der tale om eneulykker.

I en undersøgelse blandt 1.013 cyklister mellem 65 og 80 år svarer knap hver tiende, at han eller hun er væltet på cyklen inden for det seneste år. Omkring halvdelen kom til skade. Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

»Et fald på cyklen kan have store konsekvenser. Mens en ung person måske slipper med knubs og blå mærker, så risikerer en person over 65 år at brække hånden, armen eller hoften,« siger René Højer, programchef i TrygFonden, og fortsætter:

»Det er skader, som det kan tage lang tid at komme sig over, og som forringer livskvaliteten. Derfor er det vigtigt, at vi forebygger de her uheld, og det kan seniorerne selv være med til ved at vælge en cykel med lav indstigning.«

Gode råd: Sådan kører du sikkert på cykel som senior

Det er skønt og sundt at cykle. Så bliv ved så længe som muligt.

Med få tiltag kan cykling være både sikkert og trygt, også når du kommer op i årene:

  • Vælg en cykel, der er let at komme af og på.
  • Husk cykelhjelmen.
  • Gør dig synlig med pangfarver og reflekser.
  • Orienter dig grundigt i vejkryds.
  • Vær opmærksom i trafikken.

Cyklister over 65 år er overrepræsenterede i cyklistulykker. Mange uheld skyldes dårlig balance. Det kan være, når man skal af eller på cyklen, eller når man vil undgå en forhindring i trafikken.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.