Advarsel: Stop med at dele seksuelt krænkende video

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center opfordrer til, at folk stopper med af dele en udenlandsk video med to 10-årige drenge, der har seksuel omgang med hinanden. Politiets efterforskning peger på, at videoen især bliver delt blandt børn og unge.

Politiet opfordrer til, at man ikke deler en udenlandsk video med to cirka 10-årige drenge, der har seksuel omgang med hinanden. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Videoen bliver også delt af danske brugere – især de unge

Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center (NC3), modtog for nylig en henvendelse fra de amerikanske myndigheder vedrørende delinger af en video på blandt andet Facebooks kommunikationsdel (Messenger), hvori to nøgne drenge i 10-års alderen har en form for seksuel omgang med hinanden.

NC3 blev kontaktet, fordi videoen også bliver delt af danske brugere, og politiets indledende efterforskning peger på, at videoen især bliver delt blandt børn og unge mennesker. Politiet går nu derfor ud med en kraftig opfordring til, at delingerne af videoen stoppes omgående, uanset hvilken online platform man benytter sig af.

»Hver eneste gang videoen bliver delt, betyder det en yderligere krænkelse af personerne i videoen, men det kan også få konsekvenser for dem, der deler videoen,« fortæller politiinspektør Claus Birkelyng fra Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center og fortsætter:

»Delingen er en overtrædelse af straffelovens § 235 om deling af seksuelt krænkende materiale af børn, og man vil også kunne blive sigtet, selv om det muligvis kunne tyde på, at videoen bliver spredt, fordi nogle finder dele af den morsom.«

Politiet har følgende gode råd:

  • Slet videoen omgående
  • Meddel afsenderen, at du ikke er interesseret i at modtage den slags krænkelser af børn
  • Fortæl desuden afsenderen, at de fremover bør tænke mere over, hvad de deler på nettet
  • Forældrene bør tale med børnene om god digital adfærd, og om hvad man deler.

Straf for deling blive anført på straffeattest og børneattest

»Bliver man dømt for at dele seksuelt krænkende materiale af børn efter straffelovens § 235 – såkaldt børneporno – vil dette blive anført på straffeattesten og børneattesten. Det kan få store konsekvenser senere i ungdomslivet i forhold til såvel uddannelse som jobmuligheder,« siger Claus Birkelyng og fortsætter:

»Desuden er der nogle lande, for eksempel USA, der ikke ønsker indrejse af personer dømt efter disse bestemmelser, og det gælder også, selvom man ikke havde seksuelle bagtanker, da man delte videoen.«

Efterforskningen af delingerne er stadig i den indledende fase, og det er derfor endnu for tidligt at spå om, hvornår de, der har delt videoen, eventuelt hører fra politiet.

»Videoen stammer fra udlandet og har floreret internationalt i flere år. Aktiviteterne i videoen fremstår umiddelbart som frivillige mellem de to drenge, men det gør hverken fra eller til i forhold til om det er strafbart at dele videoen: Det er strafbart at dele denne seksuelt krænkende video af børn,« afslutter Claus Birkelyng.

Du kan finde gode råd på www.sikkerdigital.dk og Red Barnets hjemmeside www.sletdet.dk.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Rigspolitiet). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.